Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kdybych se měl pořád bát, nic nedělám.“ S Bartošem o paktu se STAN, dospívání Pirátů i hejtění Babiše

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se nebojí, že spoluprací se Starosty jeho strana ztratí identitu. Podle něj naopak dospívá. „U něčeho jsme zjistili, že jsme příliš idealističtí,“ říká v rozhovoru pro Deník N. Věří, že koalice získá ve sněmovních volbách natolik silný mandát, že se bude podílet na vládě.

Koalice s hnutím STAN získala v pirátském hlasování podporu 81 procent, konkrétně 695 z 858 lidí, kteří hlas odevzdali, bylo pro jednání o spolupráci. Překvapil vás výsledek?

Byla to jedna z největších ukázek, jak dobře funguje vnitrostranická pirátská demokracie. Šli jsme fází přípravy analýzy, programových shod, vznikla oponentura, online TV, kde 200 lidí mohlo pokládat otázky. Téma bylo prodiskutované, vnímané jako velmi důležité.

Za takhle vysokou účast v hlasování jsem rád, i že mandát pro vyjednávání koaliční smlouvy je takto silný. Piráti ukázali, že vnitrostranickou demokracii umí a že právě to, jak rozhodujeme o věcech, udržuje stabilitu strany už jedenáct let.

Takže vás účast 80 procent straníků nepřekvapila?

Čekal jsem nižší účast a i podpora 81 procent pro zahájení vyjednávání byla vysoká z celkového počtu členů. Přirovnal bych to k ústavní většině.

Máte pocit, že je ta spolupráce vydřená?

Vydřená? Je normálně odpracovaná. Nic jsme nezakrývali, analýza ukázala slabá místa, problematické oblasti a nejdůležitější bylo, že v klíčových tématech dokážeme najít shodu sedmdesát procent. Aby spolupráce dávala smysl, musí mít jinou ideu než prosté sčítání hlasů v době voleb a v průzkumech.

Proč je výhodnější nebo efektivnější spolupráce před volbami než po volbách?

Vždycky to musíte odpracovat. Sednout si ke stolu a najednou zjistit, co má kdo za program, není moc zodpovědný přístup. Předvolební spolupráce je i o sdílení lidských či odborných zdrojů.

Pak tu máme několik bloků. Ten trochu extrémní, do kterého řadím SPD a KSČM, pak se tu zformoval konzervativní blok. Dále je tu Andrej Babiš jako populistický a oligarchický projekt. Postavit středově-liberální blok je dobré i z toho pohledu, že je to srozumitelnější pro voliče.

Za tři roky ve Sněmovně se nepodařilo změnit volební systém ještě z doby opoziční smlouvy. Je nespravedlivý. Hlas lidí v jiných částech republiky nemá stejnou váhu. Je to taky první věc, kterou bych chtěl po volbách, pokud budeme mít výraznou demokratickou většinu ve Sněmovně, zrušit.

Na dohodnutí podoby koaliční smlouvy máte na základě vaší dohody měsíc a půl. Je to dostatek času? A co přesně se teď bude dít?

Velkou část už máme odpracovanou. Budoucí vláda ale musí řešit spoustu věcí, které nám tady za poslední tři roky nadrobil Andrej Babiš a které výrazně poškodily Českou republiku. Obzvlášť po té šílenosti se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější