Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úřady práce se plní, lidé z restaurací a hotelů ale volná místa za pásem nechtějí

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Na českém pracovním trhu zatím vládne mírný optimismus. Navzdory dvěma uzávěrám ekonomiky se počet nezaměstnaných zatím hromadně nezvyšuje a stále patří mezi nejnižší v Evropě. To ale neznamená, že by trh práce byl stabilní. V některých regionech je na úřadech práce dvakrát více lidí než loni, kvůli problémům sehnat zaměstnance se naopak některé firmy dostávají do problémů.

Český trh práce v současnosti ovládají dva protichůdné trendy. Stavební firmy a průmyslové podniky bojují s nedostatkem pracovních sil kvůli odlivu zahraničních pracovníků zpět do svých domovin. Případný návrat do Česka komplikuje kromě epidemiologické situace také zpomalený proces vydávání víz.

Na druhé straně pracovního trhu jsou lidé, kteří ještě donedávna pracovali v restauracích nebo hotelech. Mnozí z nich kvůli uzavření podniků hledají nové zaměstnání, aby získali příjem minimálně do té doby, než se situace ve službách aspoň částečně stabilizuje. „Nadále platí, že gastronomie, hotelnictví a služby jsou nejvíce postižené v Praze a dalších místech, která těžila ze zahraničního cestovního ruchu,“ vysvětluje Jiří Halbrštát z pracovní agentury Manpower.

Jak ale upozorňuje, výpadek těchto lidí z ekonomiky nijak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější