Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Závod s časem o vývoj vakcíny proti covidu vrcholí, EU si zajistila další stamiliony dávek

Očkování. Foto: Fotolia
Očkování. Foto: Fotolia

Evropská komise dnes potvrdila uzavření už šesté smlouvy o dodávce vakcíny proti covidu-19. Americká společnost Moderna by měla členským státům dodat dohromady až 160 milionů dávek. Ze všech šesti kontraktů by se pak do EU mělo dostat minimálně 1,4 miliardy dávek. Očkování vyžaduje dvě dávky a Unie má téměř 450 milionů obyvatel. Pokud budou všechny vakcíny schválené, EU by mohly stačit. Potenciální přebytky by pak zamířily do chudších zemí mimo blok.

Evropská komise uzavřela už v srpnu první smlouvu na dodávku potenciální vakcíny proti covidu s firmou AstraZeneca. Pokud vakcínu schválí unijní Agentura pro léčivé přípravky (EMA), nákup několika set milionů dávek se může uskutečnit. Následovalo – zatím – pět dalších kontraktů, Komise ale jedná i s jinými farmaceutickými společnostmi.

Minulý týden oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, že první vakcíny (od společností Pfizer/BioNTech a Moderna) by mohla EMA schválit už v polovině prosince.

Prvních zhruba 500 tisíc dávek vakcíny Pfizer by pak mohlo být v České republice krátce po novém roce, řekl Deníku N vakcinolog Roman Chlibek, který je členem poradní skupiny ministerstva zdravotnictví.

Evropská komise zatím schválila smlouvy na nákup (v časové posloupnosti):
  • 300 milionů dávek vakcíny (+ možnost dalších 100 milionů) od společnosti AstraZeneca pracující na výzkumu s Oxfordskou univerzitou,
  • až 300 milionů dávek od společností Sanofi a GSK,
  • 200 milionů dávek od společnosti Johnson & Johnson s možností dokoupení dalších 200 milionů,
  • 200 milionů dávek od společností Pfizer a BioNTech, s možností nákupu dalších 100 milionů,
  • 225 millionů dávek od společnosti CureVac, s možností nákupu dalších 180 milionů,
  • až 160 milionů dávek od společnosti Moderna.

To je dohromady 1,385 miliardy dávek s možností dokoupení dalších 580 milionů. EU má zhruba 450 milionů obyvatel, k očkování je třeba dvou dávek.

Společnosti Pfizer a BioNTech oznámily již před dvěma týdny, tedy jako první, průběžné výsledky třetí fáze klinických testů své vakcíny. Podle nich přesahuje její účinnost 90 %, podle novějších výsledků to může být až 95 %. Následovaly v rychlém sledu společnosti Moderna (94,5 %) a AstraZeneca, u které je to poněkud složitější, účinnost může být ale až 90 %. Podle neúplných dat by účinnost kolem 95 % měla mít také ruská vakcína Sputnik V.

Pouhých 248 dnů

Šéf americké společnosti Pfizer Albert Bourla v pátek 20. listopadu oznámil, že jeho společnost spolu s německou BioNTech požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o schválení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Ekonomika, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější