Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odmítl nabídku hrát s bratrem v extralize za Spartu, aby mohl studovat. Teď ho přijal Cornell

Ondřej Pšenička letos odmaturoval a dostal se na prestižní Cornell University. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ondřej Pšenička letos odmaturoval a dostal se na prestižní Cornell University. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Devatenáctiletý hokejista Ondřej Pšenička nevyužil nabídky nastoupit za A tým pražské Sparty, aby si nezavřel dveře na americkou univerzitu. Čas ukázal, že se rozhodl správně, protože příští školní rok začne studovat i hrát hokej na prestižní Cornell University.

Proč jste se rozhodl pro Cornell ?

Už během minulé sezony jsem byl v kontaktu s Cornellem a Harvardem. Ze začátku jsem si ale nebyl jistý, jestli na takové školy mám, protože jsem neměl tak vysoké skóre z testů, aby mě mohli přijmout. Po maturitě jsem ale měl kvůli koronavirové krizi spoustu času, takže jsem se hodně učil, abych si skóre vylepšil. Harvard nebyl stoprocentně jistý, proto jsem se rozhodl pro Cornell, odkud jsem měl zprávy, že mě určitě přijmou.

Měl jste možnost podívat se na zázemí zmíněných univerzit během loňské sezony, kterou jste strávil v United States Hockey League (nejkvalitnější hokejové juniorské soutěži v USA, pozn. red.)?

Ne, měl jsem to v plánu až na začátku tohoto ročníku. Kvůli koronaviru jsem ale nedostal víza, proto jsem doma v Praze. Doufám ale, že se v lednu do USA dostanu a odehraju svou druhou sezonu ve Waterloo, tedy v juniorském týmu, za který momentálně hraju.

Nyní tedy máte rok pauzu a připravujete se na nástup na Cornell?

Ano.

Co tam budete studovat?

Zvolil jsem si obor Information Science a psychologii jako podobor, ale u té si ještě nejsem úplně jistý.

Zvažoval jste i českou vysokou školu?

Taky jsem o tom přemýšlel. Byl jsem letos přijatý na České vysoké učení technické v Praze, ale priorita byla americká univerzita z prostého důvodu, abych mohl hrát hokej. Vidím to u bráchy. Studuje tu soukromou vysokou školu, která mu vyhověla s individuálním studijním plánem, aby mohl s hokejem pokračovat. I tak ale obojí sotva stíhá.

V USA je vše uzpůsobené tomu, že můžete na velmi vysoké úrovni zároveň hrát hokej i studovat. Hlavně se mi líbí, jak celá univerzita hokejem žije, chodí hodně lidí a všichni hráči jsou pořád na očích zámořským skautům. Pořád proto existuje šance podepsat smlouvu s týmem NHL nebo AHL.

Vím o vás, že jste nepodepsal profesionální smlouvu se Spartou. To jste udělal proto, abyste si nezavřel dveře na americkou univerzitu?

Přesně tak. Jako profesionál bych nedostal stipendium. Bez něj bych nemohl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější