Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš ustupuje tlaku. Rozhodnutí o Dukovanech chce nechat další vládě

Andrej Babiš nejednou u problematických rozhodnutí část odpovědnosti svalil na své kolegy, kteří dle něj „přišli s nějakým nápadem“. Foto: ČTK / Ondřej Deml
Andrej Babiš nejednou u problematických rozhodnutí část odpovědnosti svalil na své kolegy, kteří dle něj „přišli s nějakým nápadem“. Foto: ČTK / Ondřej Deml

O tendru na výstavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany by mohla rozhodnout až příští vláda, napsal Radiožurnálu premiér Andrej Babiš. Důvodem je prý velikost celé zakázky a její geopolitická citlivost. Ministr průmyslu Karel Havlíček chce zahájit konzultace i s dalšími parlamentními subjekty, aby se o osudu nového jaderného bloku rozhodlo napříč stranami.

Premiér Andrej Babiš přišel s překvapivým prohlášením. Vyhlášení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany chce přenechat další vládě. „Jsem toho názoru, že o takto důležitém tendru by neměla vláda rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami. Tendr zatím není připraven, probíhají konzultace s Evropskou komisí, která musí vše notifikovat, což je priorita, na které nyní pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu, notifikace bude trvat 1,5 roku,“ uvedl Babiš v SMS pro Radiožurnál.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček Deníku N potvrdil, že Babišův kabinet je připraven jednat s dalšími stranami a dohodnout se na dalším postupu. „Souhlasím s tím, že by se o tom mělo jednat se všemi stranami tak, jak nás vyzývají,“ řekl Havlíček s tím, že na začátku prosince se kvůli tomu sejde stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů, v němž jsou také zástupci opozice.

Babiš později odpoledne na tiskové konferenci potvrdil, že tendr ještě není připraven. „Protože probíhají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tendr na Dukovany

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější