Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žalujte nás, píše vnitro kraji. Spor o bonusy pro úředníky Jermanové má nastavit mantinely pro zvídavé

Bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: ČTK
Bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: ČTK

Středočeský kraj zváží, zdali stáhne správní žalobu, kterou předchozí vedení kraje podalo na ministerstvo vnitra. Resort středočeskému úřadu nařídil, aby zveřejnil nadstandardní odměny pro vybrané úředníky. Stažení žaloby už dříve avizovala nová hejtmanka Petra Pecková (STAN). Ministerstvo vnitra ale ve svém stanovisku píše, že kdyby věc projednaly soudy, mohl by případ posloužit jako „návod“ pro podobné případy do budoucna, zjistil Deník N.

Jen dva týdny před volbami podal Středočeský kraj správní žalobu na ministerstvo vnitra. Důvodem je rozhodnutí resortu o tom, že kraj má zveřejnit jména a výši nadstandardních odměn pro úředníky kolem bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Čerstvá hejtmanka Petra Pecková (STAN) ještě před svým zvolením avizovala, že žalobu s největší pravděpodobností stáhne. Jak ale nyní zjistil Deník N, resort vnitra by byl rád, kdyby žalobu soudy přece jen projednaly.

„Jsme v paradoxní situaci. Říkali jsme, že ji ihned stáhneme a informace, které bude možné zveřejnit, zveřejníme. Chci to probrat s právníky, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější