Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uplynulý týden s covidem: vše, co potřebujete vědět, na jednom místě

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už máte zpráv o covidu nad hlavu? Už je ani nečtete? Těžko se vám divit. Přečtěte si místo nich tento stručný souhrn aktuální situace a novinek za uplynulý týden. Jestli vás v něm něco zaujme, pro důkladnější informace stačí prokliknout.

Jak jsme informovali v pátek, epidemie v Česku slábne. Dnes se protiepidemický systém PES přepnul z pátého, tj. nejvyššího stupně pohotovosti na stupeň čtvrtý – z fialové na červenou. Celostátní index rizika je 57, z krajů je na tom nejhůř Karlovarský (72), Pardubický (71) a Vysočina (70), nejlépe Praha (45).

Znamená to některá uvolnění současného režimu, z nichž nejvýznamnější je obnovení výuky v plném rozsahu na prvním stupni základních škol a tzv. turnusová (neboli rotační) výuka na druhém stupni (týden doma, týden ve škole). Od středy budou do školy chodit také studenti maturitních ročníků středních škol.

Čísla ukazují, že situace se zlepšuje, ale stále je závažná. Ke dni 21. 11. u nás bylo téměř 90 000 aktivních případů covidu. Po celý uplynulý týden jejich počet rostl.

Testuje se stále méně. Když počítáme jen prvotesty (tzn. odečteme opakované testy u téže osoby), jejich průměrný počet poklesl v uplynulém týdnu (tj. ve dnech 15.–21. 11.) na 17 500 denně. Průměrný denní podíl pozitivních za uplynulý týden činí 26,7 %, což je velmi vysoká hodnota.

Dobrou zprávou a hlavním podkladem ke snížení stupně pohotovosti je setrvalý pokles reprodukčního čísla R. Od začátku listopadu je nižší než jedna, což znamená, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Data o covidu

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější