Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Narození půlkilového miminka je stres pro všechny. Někteří rodiče nechtějí, abychom mu dali šanci, říká neonatoložka

Neonatoložka Tereza Lamberská. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Neonatoložka Tereza Lamberská. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zachraňuje život extrémně nedonošeným miminkům, která se narodí na hranici životaschopnosti. Sama přitom nedávno porodila dvojčata o dva měsíce dříve. Neonatoložka Tereza Lamberská se v rozhovoru pro Deník N svěřuje s tím, co je na její práci nejnáročnější. „Někteří rodiče dopředu hlásí, že nechtějí postižené dítě, a strach ze stigmatu předčasně narozených dětí je u nich tak silný, že si nepřejí, abychom miminku dali šanci,“ říká.

Kolik se v Česku ročně narodí extrémně nezralých novorozenců, tedy dětí narozených před 28. týdnem těhotenství a s porodní váhou pod jedno kilo?

Zhruba čtyři sta.

To je poměrně hodně. Kolik z nich má šanci se zapojit do života a chodit do normální školy?

Přibližně 85 % extrémně nezralých novorozenců narozených v Česku přežije. A naprostá většina z nich, přibližně devadesát procent, se bude schopna zařadit do běžného vzdělávacího systému a žít normální život bez omezení.

Řada z nich ale bude mít určité mírné či středně závažné zdravotní nebo psychické problémy. Typickým dlouhodobým projevem nezralosti jsou například poruchy zraku s nutností nosit brýle, neurologické problémy, poruchy pozornosti (ADHD) a poruchy učení.

Nicméně rodiče obvykle drobné nedostatky a problémy u nich nevnímají nijak dramaticky. Kvalitu jejich života hodnotí paradoxně dokonce lépe než rodiče donošených a zcela zdravých dětí.

O nedonošená miminka pečujete, zachraňujete jim život. Přitom jste sama maminkou dvojčat, která přišla na svět o dva měsíce dříve. Jak jste předčasný porod prožívala? Byla jste na to jako lékařka lépe připravena?

Já jsem se předčasného porodu od začátku těhotenství obávala. U dvojčetného těhotenství je riziko předčasného porodu obecně vyšší, to jsem si samozřejmě moc dobře uvědomovala. Největší obavy jsem měla právě v období, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější