Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Sluha lidu“ ztrácí dech, slibně rozjeté ukrajinské reformy se zastavily. Zemi hrozí, že přijde i o to málo, čeho od majdanu dosáhla

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ocitl mezi několika mlýnskými kameny. Foto: Efrem Lukatsky), AP/ČTK
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ocitl mezi několika mlýnskými kameny. Foto: Efrem Lukatsky), AP/ČTK

Komentář Jakuba Kučery: Co dělat, když je předseda Ústavního soudu zkorumpovaný? Najít odpověď na tuto otázku není v demokratickém systému, kde soudci požívají silnou nezávislost, vůbec jednoduché. O to komplikovanější je to na Ukrajině. Možná se právě teď rozhoduje o osudu této země na dlouhou dobu dopředu. Hrozí, že se propadne zpět do postsovětského marasmu.

Po roce a půl vlády nastává pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zřejmě nejzásadnější moment jeho politické kariéry. Podaří se mu změnit zemi k lepšímu, jak sliboval a jak by stále asi sám chtěl? Nebo do historie vstoupí jen jako další prezident, který vzbudil velké naděje, aby se mu posléze celý reformní proces rozpadl pod rukama?

Nyní reálně hrozí, že Ukrajinci přijdou i o to málo, čeho se podařilo dosáhnout za předchozího prezidenta Petra Porošenka. Abychom lépe pochopili, co se dnes děje na Ukrajině, klíčové zemi na východním okraji EU, podívejme se nejprve na události posledního roku a půl.

Zelenského výhra v prezidentských volbách na jaře minulého roku byla drtivá – v prvním kole vyhrál s 30 procenty a ve druhém pak s 73 procenty převálcoval Porošenka. Ještě před dvěma lety, kdy do voleb zbývalo jen několik měsíců, by si na něj vsadil málokdo. Nebylo ani jisté, jestli Zelenskyj bude vůbec kandidovat. Ten ale udělal něco, na co lze stěží reagovat jinak než slovy „to nevymyslíš“. Zelenskyj je totiž povoláním komik a v roce 2015 spustil seriál Sluha lidu, ve kterém ztvárnil obyčejného ukrajinského učitele, který se náhodou stane prezidentem země, navíc populárním a úspěšným.

Dodnes přitom není jasné, jestli se později pouze chopil nabídnuté šance a kandidoval na prezidenta skutečného, nebo angažmá v seriálu bylo součástí jeho dlouhodobého plánu

České devadesátky coby slabý odvar

„Zelená vlna“ pokračovala, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější