Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protesty v Německu proti koronavirovým opatřením sílí. Vodním dělům i rozumu navzdory

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Německý součet Pavla Poláka: V Německu se koronavirová infekce aktuálně nešíří tak rychle jako ve většině evropských zemí. Nic to ale nemění na tom, že odpor proti pandemickým opatřením ve spolkové republice roste. Protesty začaly už na konci března. Zpočátku to bylo jen pár desítek lidí, pak stovky a tisíce. Od léta jsou to už nižší desetitisíce. Nejen o tom píše v seriálu Ausgerechnet Německo náš berlínský zpravodaj Pavel Polák.

Hybnou silou antikoronavirových protestů je stuttgartské hnutí „Querdenken 711“, což bych přeložil jako „Myslet vlastní hlavou“. 711 je telefonní předvolba Stuttgartu.

Hnutí se úspěšně rozrůstá Německem a bije na poplach, protože vláda opatřeními údajně omezuje občanské svobody. Potíž tohoto hnutí je v tom, že je trochu zahnědlé. Přitahuje lidi z krajní pravice, proti čemuž se ani nevymezuje.

Minulý víkend nasadila policie proti demonstrantům ve Frankfurtu nad Mohanem vodní děla.

A nasadila je pak i ve středu v Berlíně. Tvrdé jádro protestujících bylo extrémně násilné, komentovala policie. Zadržela skoro 400 lidí. Zatím je brzy na to odhadovat, zda se tato protestní energie může proměnit v nějakou politickou sílu. Těmto demonstracím, stejně jako pandemii může vzít vítr z plachet jenom vakcína.

Vakcína na dosah

A ta, jak řekla sama kancléřka Angela Merkelová, může být v Evropě schválena

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější