Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Booker Prize, která překvapila již vyhlášením nominací, získal Douglas Stuart. Pověst ceny samotné je však v ohrožení

Aktuální vítěz Bookerovy ceny Douglas Stuart. Foto: douglasdstuart.com
Aktuální vítěz Bookerovy ceny Douglas Stuart. Foto: douglasdstuart.com

Letošní Booker Prize patří Douglasi Stuartovi, čtyřiačtyřicetiletému Skotovi žijícímu v New Yorku, za debut Shuggie Bain. Stuart, který je po Jamesi Kelmanovi druhým oceněným skotským autorem, vystudoval Royal College of Art a po studiích odešel do New Yorku, kde pracuje v módním průmyslu. Jeho první román je mimo jiné důkazem o autorské vytrvalosti – třicet redaktorů rukopis odmítlo, až se ho ujalo nakladatelství Grove Atlantic.

„Za všechno vděčím vzpomínkám na svou matku a její boj,“ píše autor v poděkování a je zjevné, že jako řada debutů, i tento je minimálně částečně autobiografický. „Jsem mamánek. Vždycky jsem byl. Otce jsem nikdy nepoznal. Matka byla okouzlující, odvážná, silná žena. Měla laskavé srdce a pociťovala hrdost na svou rodinu. Byla zraněná způsobem, který moje láska nemohla spravit. Matka byla alkoholička a chlast ulpívá jako skvrna na všech vzpomínkách, které na ni mám. Jednoho dne, to mi bylo šestnáct, náhle zemřela, sama doma, já byl ve škole. Na takovou výbušnou, jiskřivou duši to byl neočekávaně tlumený odchod,“ vzpomínal autor v Guardianu po zveřejnění nominací.

Láska k matce vítězí

Jeho kniha pojmenovaná po hlavním hrdinovi je jistě dojemný příběh lásky mezi matkou a synem v prostředí, které rozhodně idylické není: Glasgow osmdesátých let je drsné město, které se potýká s rostoucí nezaměstnaností a všeprostupující beznadějí. Vypravěčova matka Agnes je místní kráska, jež se dvěma dětmi opustila prvního manžela a provdala se za taxikáře Hugha Baina, ale ani druhé manželství jí štěstí nepřineslo: ona je katolička, on protestant, ona tráví čas doma a utápí se v alkoholu (v opilosti zapálí pokoj a s vypravěčem málem uhoří), on je dlouho mimo domov, což využívá k záletům. Vztah neskončí dobře, stejně jako neskončí dobře Agnes, což ovšem víme od prvních stránek románu, takže v příběhu nelze o nějaké naději mluvit.

„A nejseš náhodou takovej malej teplouš?“ ptá se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější