Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice kritizovala spěch i rizika, Havlíček chce ale zákon k dostavbě Dukovan ještě letos

Nový blok jaderné elektrárny Dukovany má být důležitým dílem skládačky budoucího českého energetického mixu. Foto: ČTK
Nový blok jaderné elektrárny Dukovany má být důležitým dílem skládačky budoucího českého energetického mixu. Foto: ČTK

Sněmovna zažila další střet o dostavbu Dukovan. Ve druhém čtení projednávala zákon o přechodu k nízkouhlíkové energetice a podporovaných zdrojích energie, který má společnosti ČEZ zajistit garantovanou cenu elektřiny z případných nových bloků jaderné elektrárny. Opoziční poslanci kritizovali vládu, že se pokouší tak zásadní věc protlačit v nouzovém stavu a nebere ohled na bezpečnostní rizika, před kterými varují tajné služby.

Zbytečný spěch, ignorování bezpečnostních rizik a ekonomická nevýhodnost – to byly tři hlavní body kritiky, která se na mimořádné schůzi Sněmovny k dostavbě Dukovan snášela ze strany opozice na hlavu ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) a vládních poslanců. Ministr skutečně naléhal, aby se parlament zákonu věnoval bez ohledu na nouzový stav či pandemii.

„Je to klíčový zákon pro přípravu nového zdroje v Dukovanech a s ohledem na tento projekt je nanejvýš důležité, aby byl zákon schválen v parlamentu, a prosíme, pokud možno do konce tohoto roku,“ prohlásil Havlíček při úvodním vystoupení. Opozice ale pro jeho požadavek pochopení neprojevila.

„Já tomu spěchu vůbec nerozumím,“ odmítl ho předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. „My se tady bavíme o strategické záležitosti pro Českou republiku ne na jedno volební období, ne do konce mandátu této vlády, ale na léta a desetiletí dopředu. A jak to schvalujeme? V padesátiprocentním počtu uprostřed covidové krize na mimořádné schůzi. Já se ptám, proč tímto způsobem postupujeme?“ ptal se Rakušan.

Řada opozičních poslanců kritizovala, že se k zákonu nemohl vyjádřit bezpečnostní výbor. Ministr Havlíček to nepokládá za nutné, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tendr na Dukovany

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější