Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Týdny v izolaci, žádné návštěvy, teď ještě co pět dní testy. Senioři v domovech jsou na tom vůbec nejhůř, upozorňuje Šimůnková

Zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková. Foto: Kancelář veřejného ochránce práv
Zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková. Foto: Kancelář veřejného ochránce práv

Epidemie koronaviru dolehla nejtíživěji na nejohroženější lidi, říká zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Senioři a lidé v ústavech, již potřebují sociální péči, jsou podle ní skupinou, která je nejvíc omezená na svých právech.

„Jsou v izolaci už týdny, nemohou vidět svoje příbuzné, každých pět dní mají podstupovat testování a mnozí psychicky velmi strádají. Uvědomme si, že taková omezení nemá žádná jiná skupina obyvatel. Prosím všechny relevantní aktéry, aby si uvědomili svůj díl zodpovědnosti. A do budoucna se snažili zabránit tomu, aby důsledky podobných situací dolehly nejtíživěji právě na nejzranitelnější skupinu našich spoluobčanů,“ apeluje Šimůnková v rozhovoru pro Deník N.

Jak podle zjištění veřejného ochránce práv ovlivnila koronavirová epidemie fungování domovů pro seniory?

Zásadním způsobem. V domovech pro seniory, stejně jako v domovech se zvláštním režimem, byl vyhlášený plošný zákaz návštěv a vycházení z areálu objektu s určitými výjimkami. Poskytování sociální služby je možné omezit pouze na základní činnosti. Přesto se podle našich zjištění poskytovatelé snaží klientům zajistit jejich běžný denní režim v co největší míře jako před epidemií.

Avšak některé, zejména skupinové aktivity v zařízeních bylo nutné omezit. Při uplatňování výjimek ze zákazu návštěv a vycházení hodně záleží na individuálním přístupu jednotlivých zařízení. Poskytovatelé z obavy před šířením infekce často přistupují k co nejrestriktivnějším omezením. Pro klienty je však přitom důležité nejen fyzické zdraví, ale i psychika.

„Obracím se na každého, kdo pobývá v zařízeních sociálních služeb. Tedy na seniory, lidi s postižením, ale také na děti v zařízeních, na pacienty a pacientky v psychiatrických nemocnicích či léčebnách dlouhodobě nemocných, na vězněné osoby a další, kteří žijí v institucích, a také jejich blízké. Informujte nás prosím o svých zkušenostech, dobré praxi i nedostatcích, se kterými se setkáváte,“ vyzvala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Veřejný ochránce práv totiž kvůli současným omezením nemůže navštěvovat instituce, kde jsou lidé omezení na svých právech.

Zdroj: web Kanceláře veřejného ochránce práv

Co v tom můžete udělat vy jako zástupkyně ombudsmana?

Jednala jsem s ministerstvem práce a sociálních věcí, které je metodickým orgánem pro poskytovatele sociálních služeb, a požadovala jsem, aby apelovalo na vstřícný přístup zařízení při uplatňování výjimek ze zákazu návštěv a vycházení. Také spolu s prezidentem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější