Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ano, můžeme vyhrát volby. Ne, ředíme naše ideály. Dva Piráti hodnotí možnou koalici se STAN

Mikulášové Peksa a Ferjenčík. Foto: Deník N
Mikulášové Peksa a Ferjenčík. Foto: Deník N

Piráti od pátku do pondělí rozhodují o tom, jestli začnou jednat se Starosty a nezávislými o předvolební koalici. Deník N vyzpovídal dva výrazné představitele Pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka a Mikuláše Peksu, kteří se v názoru na tento krok – významný pro celou českou politiku – liší.

Opoziční strany byly zejména občanskou společností dlouho vyzývány ke spolupráci. Volební systém totiž výraznou roztříštěnost trestá a právě společné koalice mohou vést k tomu, že současná opozice získá alespoň šanci nahradit stávající koalici v čele s hnutím ANO.

Hlasování Pirátů je tak ostře sledovanou záležitostí. Zejména kvůli tomu, že jak oni, tak hnutí STAN začali v poslední době posilovat a mohli by se společně stát i černým koněm voleb. Na druhou stranu kritiků této spolupráce není mezi Piráty málo. I výrazné tváře strany se obávají ztráty identity, vnitřní demoralizace či programových a personálních kompromisů.

Deník N oslovil zástupce obou názorových proudů – zastánce předvolební koalice, poslance Mikuláše Ferjenčíka a europoslance Mikuláše Peksu, který má ke spolupráci se STAN rezervovaný postoj. Jaké jsou jejich argumenty?

Mikuláš Ferjenčík: Se Starosty roste šance získat post premiéra

Mikuláš Ferjenčík. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jak se stavíte ke spolupráci s hnutím STAN?

Spolupráci Pirátů s hnutím STAN ve sněmovních volbách podporuji.

Proč?

Vnímám jako velký problém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější