Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Epidemie nakopla trh s deskovkami, více lidí je ale kupuje naslepo. Češi se blýskli v žebříčku novinek

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Obor deskových her na začátku koronavirové epidemie zastiňovala nejistota. Obavy se ale nenaplnily – lidé, nucení zůstat doma, hrají a kupují deskovky více než dříve. České firmy se shodují, že pestrost herního trhu objevují i ti, kteří novodobé tituly prakticky neznali. Navíc stoupá poptávka po typech her, které dosud žebříčkům obliby nevévodily.

Je to svět, kde můžete být lodivodem proplétajícím se mezi krami při hledání cesty do Tichomoří, staviteli nejúchvatnější vitráže barcelonské katedrály, královnou Daenerys, dobývající se svými draky ztracené Západozemí, vést japonskou malířskou dílnu nebo v poklidu skládat syslí louku.

Případně se stát hledačem léku na pandemii nebezpečně se šířící po celé planetě, dalo by se dodat při ohlédnutí za rokem, kdy covid-19 otočil svět vzhůru nohama.

Byznys kolem žetonků, figurek, bodů či kostek dostal letos nový rozměr. Deskové hry nabídly formu úniku z domácí rutiny, do níž vládní omezení mnohé obyvatele uzavřela. Řada lidí nyní zjišťuje, že od doby, kdy hráli staré hry z 80. a 90. let, tato branže urazila dlouhou cestu.

„Určitě jsme částí ekonomiky, která není krizí poškozena. Neztrácíme proti předchozím letům a momentálně zaznamenáváme růst. Teď ale nastává vánoční sezona, která bude nejzásadnější, a nevíme, jak bude probíhat. Pokud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější