Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

O schůzkách jsem promluvil, aby mě už Mynář nekontaktoval, říká ústavní soudce Šimíček

Ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Foto: Václav Šálek, ČTK
Ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Foto: Václav Šálek, ČTK

Nejprve se hradní kancléř Vratislav Mynář na schůzce s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem nebál vyslovit prezidentovo přání, jak by mělo dopadnout rozhodování o služebním zákonu, který tehdy na jaře 2015 u nejvyšší české soudní instance ležel. Na dalším setkání v říjnu 2017 Mynář položil sice obecnou otázku, ale jak soudce zjistil později, dotýkala se také případu kolem vyšetřování údajně zmanipulovaných zakázek Lesní správy Lány, který měl tehdy na stole. O věci prý Šimíček promluvil mimo jiné i proto, aby ho už kancléř nekontaktoval.

Oznámil jste předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, že vás kontaktoval hradní kancléř Vratislav Mynář a že jste se s ním sešel, jak popsal týdeník Respekt?

Neoznámil.

Z jakého důvodu?

Nepovažoval jsem za nutné o tom s panem předsedou mluvit.

Nepřipadal v úvahu například paragraf 335 trestního zákoníku o zasahování do nezávislosti soudu?

Tak jsem si to určitě nevyhodnotil, protože ty schůzky nebyly o nějakém ovlivňování, o nátlaku. Na první schůzce bylo vysloveno přání pana prezidenta, ale předem jsem netušil, že toto téma na schůzce zazní.

Ve druhém případě jsem se po předchozí zkušenosti dopředu přes SMS ujistil, že jejím tématem nebude žádná kauza, kterou Ústavní soud řeší nebo v budoucnosti bude řešit. Na setkání samotném jsem nejprve ani nepochopil,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tlaky Hradu na justici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější