Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Exekuce bez roušky navzdory námitkám dlužníka? Podkonický svého zaměstnance potrestal, tvrdí komora

Vykonavatel soudního exekutora v cizím bytě bez roušky. Námitky uživatelů bytu nebyly nic platné. Reprofoto: Deník N
Vykonavatel soudního exekutora v cizím bytě bez roušky. Námitky uživatelů bytu nebyly nic platné. Reprofoto: Deník N

Před třemi týdny Deník N popsal případ, kdy vykonavatel soudního exekutora Juraje Podkonického prohledával dům, aniž by si nasadil roušku. A to přesto, že ho o to dlužník – matka, která byla doma s třemi dětmi – žádal. Redakce poskytla Exekutorské komoře k incidentu veškeré informace a podklady. Podle mluvčí komory šlo o pochybení vykonavatele, kterého prý potrestal sám jeho zaměstnavatel. Věcí se ještě bude zabývat kontrolní komise.

„Chtěla jsem se zeptat, proč nemáte roušku nebo negativní test,“ říká mladá žena nečekanému návštěvníkovi v bytě, kde je sama s dětmi. Její hlas na videozáznamu, který v tu chvíli pořizuje na mobil, zní stísněně. Ač je doma, pánem situace je nezvaný host. Je to totiž vykonavatel exekutora, který může ženě zabavit, kromě zákonem stanovených výjimek, prakticky cokoliv z posledních pár kousků skromného majetku.

„Není nás tady šest a v domácnostech ji nemusím mít,“ zní odpověď. Jana Dostálová, jak se mladá žena jmenuje, se ale nechce vzdát tak snadno. „Jak já vím, že koronavirus nemáte a nepřišel jste nás nakazit?“ namítá.

„Zatím od sebe udržujeme rozestup,“ odmítá muž její prosby a dál se volně pohybuje po domě. Nakonec s kolegou, který roušku má, objeví v garáži starou motorovou pilu. Odvezou ji, přestože jim žena vysvětluje, že se v domě topí dřevem a bez pily bude mít rodina celou zimu problém.

Popsaný incident byl jedním z diskutabilních případů chování exekutorů v nouzovém stavu, na které Deník N upozornil před třemi týdny. Odehrál se dvacátého října v malé obci v okrese Ústí nad Orlicí. Exekutorská komora tehdy potvrdila, že když platí povinnost nošení roušek pro všechny, nemohou bez nich do cizích bytů vstupovat ani exekutoři a jejich zaměstnanci.

„Vykonavatelé soudních exekutorů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější