Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti loví u ODS i kvůli vždy negativnímu Fialovi, zjistil výzkum. Ale své jisté nemají, ani se Starosty

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan po podpisu předvolební koalice v krajských volbách 2020. Foto: Facebook Víta Rakušana
Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan po podpisu předvolební koalice v krajských volbách 2020. Foto: Facebook Víta Rakušana

Piráty čeká zásadní rozhodování. Členové hlasují o tom, jestli začne vyjednávání se Starosty a nezávislými o společné předvolební koalici. A to v době, kdy mají obě strany podle průzkumu dosud nejvyšší podporu – zčásti na úkor ODS a ANO.

Po letech stále větší fragmentace české politické scény, která vedla k rekordním devíti politickým subjektům zvoleným do Sněmovny, postupně probíhá koncentrace sil.

Společný postup již ohlásila ODS spolu s lidovci a TOP 09, když tyto strany podepsaly memorandum o spolupráci s cílem vyhrát příští volby. V krajských volbách kandidovalo rekordní množství koalic, řada z nich velmi úspěšně. Svůj test si zkusili i Piráti se Starosty, když sestavili společnou předvolební koalici na Olomoucku. A uspěli.

Ke společné kandidatuře ale ještě vede dlouhá cesta. Od pátku do pondělí členové Pirátů rozhodují, jestli dají svému vedení měsíc na vyjednávání s hnutím STAN. Teprve poté, tedy zřejmě koncem roku, by hlasovali, jestli koalici za dojednaných podmínek složí. Současné vedení strany v čele s Ivanem Bartošem, které spojenectví se Starosty podporuje, navíc potřebuje již nyní přesvědčit velkou část strany, že jednání vůbec může spustit.

Toto hlasování je označeno jako „zásadní“, což v pravidlech Pirátů znamená, že se pro musí vyslovit alespoň 60 procent hlasujících. Na první pohled se zdá argumentace „pro koalici“ jako dominantní. Se Starosty mohou Piráti mířit vysoko nad 20 procent hlasů, což jim zajistí více křesel ve Sněmovně. V ideálním případě by mohla koalice vyšvihnout Piráty i do vlády jako hlavní stranu. Ale k tomu je přinejlepším daleko.

Pozitivní podzim pro Piráty

Piráti přitom do rozhodování, jestli jít do voleb sami, nebo ne, mohou jít s jistou mírou sebevědomí. Volební modely z posledních měsíců ukazují, že jejich podpora postupně sílí. Podle agentury Kantar CZ, která své výzkumy zpracovává pro Českou televizi, atakují Piráti 20% hranici hlasů.

Klouzavý průměr volebních modelů (CVVM, STEM, Median a Kantar CZ) Pirátů od voleb 2017. Zdroj: Mandáty.cz

Rekordní zisky podle Kantaru je ale třeba vidět v korektní perspektivě. Analytik této společnosti Pavel Ranocha Deníku N řekl, že v posledním modelu, který straně naměřil 21 procent, se objevila řada

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější