Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otevřít školy, ale pořádně testovat. Jak se na návrat dětí dívají viroložka, matematik, ekonomka či imunolog

Do škol se vracejí žáci prvních a druhých tříd. Kresba: Petr Polák pro Deník N
Do škol se vracejí žáci prvních a druhých tříd. Kresba: Petr Polák pro Deník N

První díl velké ankety Deníku N: Návrat dětí do škol provázejí obavy z šíření rozjeté epidemie i naděje, že trhliny ve vzdělávání a sociální dopady nebudou tak velké. Oslovili jsme osmnáct předních českých odbornic a odborníků z oborů, které s epidemií a jejím vývojem či dopady souvisí – imunologie, virologie, ekonomie, sociologie i matematické modelování. Jejich názory na otvírání škol se liší, v jednom zní však jednohlasně: je nutné zodpovědně testovat.

Ve středu se prvňáci a druháci vracejí do škol, při dalším zlepšování epidemiologické situace by měl brzo (možná už 23. listopadu) nastoupit celý první stupeň a druhý ve střídavém režimu. Je to z vašeho pohledu (v této situaci) dobře, nebo špatně? Proč? A s jakými výhradami? Za jakých okolností a jak byste si další otvírání škol představoval/a?

Daniel Prokop. Foto: Deník N

Počkal bych a testoval aspoň dospělé

Daniel Prokop, sociolog, PAQ Research, člen vědeckého týmu, který pomáhal vytvořit protiepidemický systém PES, a člen skupiny BISOP

Já bych byl opatrný. Systém rizik PES byl nastaven s předpokladem, že v nějakém stupni musíte být sedm dní a k dalšímu uvolňování dojde, když je situace stabilní. Musíme si uvědomit, že je rozdíl, pokud bychom na level 4 došli s otevřenými 1. a 2. třídami celý říjen, což by znamenalo, že to, co přidávají v šíření epidemie, se dobře daří redukovat jinde. A když na tento systém najíždíme se zpožděním.

Druhý díl velké ankety si můžete přečíst zde.

Takže já bych s otevřením 3. a 4. třídy a dalším uvolňováním spíše počkal na to, až se projeví otevření 1. a 2. tříd. Zároveň si myslím, že kromě opatření jako intenzivní větrání, roušky a podobně by na školách mělo probíhat minimálně testování dospělého personálu. Nejhorší, co by se teď mohlo stát, je spěchat a uhnat si třetí vlnu. Většina lidí ještě spolupracuje, ale pak by to bylo problematické.

Karel Drbal. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Školy jsou bezpečnější než domovy seniorů a nemocnice

Karel Drbal, imunolog, Přírodovědecká fakulta UK (zabývá se výzkumem imunitní odpovědi proti nádorům a infekčním chorobám)

Od března tvrdím, že školy prvního stupně není vůbec nutné zavírat, a to ani dočasně. Školy nejsou ničím výjimečné z hlediska kontroly pandemie, naopak jsou při dodržování hygienických pravidel poměrně bezpečným prostorem. Mnohem bezpečnějším než domovy seniorů a nemocnice. Z hlediska vývoje pandemie mi není známá korelace, natož příčinná souvislost mezi uzavíráním základních škol a šířením pandemie.

Neznám z literatury a z datových analýz jediný případ přenosu smrtící

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější