Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová hejtmanka hasí krizi v sušické nemocnici: Pomůžeme, situace je vážná. Vztahy si ale musíte vyřešit sami

Bývalá hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS). Foto: ČTK
Bývalá hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS). Foto: ČTK

Sotva vznikla v Plzeňském kraji nová rada, zaměstnává ji krize kolem městské nemocnice v pošumavské Sušici. Náhlé odvolání jednatelů v polovině září zvedlo vlnu protestů jak mezi obyvateli, tak i v řadách zaměstnanců – někteří lékaři i sestry dali výpověď. To může nemocnici, kde už kvůli odchodům personálu nefunguje lůžková chirurgie, zcela ochromit. Situaci se zástupci města i nemocnice přijela řešit nová hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS), která má zároveň na starosti i oblast zdravotnictví. V rozhovoru pro Deník N popsala, jak je kraj připravený nemocnici podpořit.

Právě se vracíte ze Sušice, kde jste řešila situaci tamní nemocnice. Byla to vaše vůbec první cesta ve funkci hejtmanky, pokud se nepletu.

Je to tak. Slíbila jsem, že jakmile budeme mít ustavenou radu, povede naše první cesta právě do sušické nemocnice. Vnímáme totiž, že situace je tam velice vážná. Máme určitou představu, kterou jsme sdělili vedení města i nemocnice.

S jakou představou jste přijeli?

Přestože nám teď začíná první pracovní týden, chtěla bych do pátku sestavit pracovní skupinu, v níž budou zastoupeni ekonomové, právníci, lidé z krajského zdravotnického odboru i zástupce našich nemocnic z krajského holdingu. Chceme, aby skupina začala ihned zpracovávat analytickou část podkladů pro rozhodnutí, jak by se měl kraj ve spolupráci s městem Sušice postavit k dalšímu směřování nemocnice.

Mezi jakými variantami vybíráte?

Vnímám, že část obyvatel Sušice si přeje, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější