Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kritika aukce na sítě 5G zní i z hnutí ANO. Příchod malých hráčů mohou ohrozit soudní spory

Telekomunikace, ilustrační. Foto: Pixabay
Telekomunikace, ilustrační. Foto: Pixabay

Jednoznačný úspěch. Tak ministerstvo průmyslu a obchodu pokračuje v komunikaci výsledků aukce kmitočtů na nové telekomunikační sítě. Stejně je interpretuje i Český telekomunikační úřad, který aukci vypisoval. Kritika ale zaznívá z odborných kruhů i z vládního hnutí ANO.

Hlavními držiteli sítí i nadále zůstává trojka stávajících společností – O2, T-Mobile a Vodafone, které získaly frekvence v novém pásmu 700 MHz. K nim se přidaly české společnosti CentroNet a Nordic Telecom, které stejně jako stávající operátoři vysoutěžily sítě v pásmu 3,5 GHz.

Příchod velkého zahraničního operátora, který by začal na trhu působit na základě vlastní infrastruktury, se tak nekoná, což ministerstvo ani telekomunikační úřad nepovažují za problém a aukci považují za úspěšnou. Sám ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přitom k veřejnosti promluvil skrze komentář, který zveřejnil server Lidovky.cz ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Na ten odkázali pracovníci tiskového odboru ministerstva průmyslu redakci Deníku N, když se úřadu na aukci dotazoval.

„Slepé spoléhání na čtvrtého operátora bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Telekomunikace

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější