Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V případě nákazy ve třídě se budou ostatní žáci učit dál. Velké riziko, varují experti

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Ve středu se do lavic vrátí zhruba dvě stě tisíc žáků prvních a druhých tříd. Odborníci se obávají, že návrat dětí do škol může opět zvýšit počet nakažených. Deník N proto zjišťoval, jaký bude postup ve třídách, kde se potvrdí nákaza koronavirem. Podle hygieniků zůstane většina ostatních děti ve třídě a nebude mít povinnost jít na testy ani do karantény.

Prvňáci a druháci budou muset mít celé vyučování roušky, jednou za hodinu se ve třídě vyvětrá. Jinak zůstane provoz stejný, jako byl na začátku školního roku. Včetně pravidel pro případ, že měl některý žák pozitivní test na covid-19.

V září a v říjnu většina tříd zůstávala i přes nákazu dětí otevřená dál. „S potvrzeným případem koronaviru se hygiena ptala, jestli měly děti při vyučování roušky. Když jsme řekli, že ano, zůstávaly třídy otevřené dál. My jsme samozřejmě odpovídali pravdivě, ale vymyslet jsme si mohli cokoliv,“ řekl Deníku N šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Stejnou praxi potvrzuje i matka dvanáctiletého Jakuba, který chodí do šesté třídy pražské základní školy. „Kubův spolužák měl v říjnu pozitivní test, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější