Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zavřené školy i sexuální zařízení, zákaz vycházení i po část víkendu, vybíjení norků. Přehled boje s koronavirem v EU a Británii

Prázdný vagon metra v Londýně během druhého, podzimního britského lockdownu. Foto: John Crozier, Unsplash
Prázdný vagon metra v Londýně během druhého, podzimního britského lockdownu. Foto: John Crozier, Unsplash

Na tzv. cestovatelském semaforu jsou nyní oranžovou nebo červenou barvou označeny už všechny země Evropské unie. Většina je dokonce červená, kromě Estonska, Dánska, Řecka, Finska a Irska. Podívali jsme se na to, jaká opatření v jednotlivých státech platí (do přehledu jsme zařadili kromě zemí EU i Velkou Británii).

Německo

V Německu platí tzv. částečný lockdown. Setkání na veřejnosti jsou omezena na deset lidí a jen ze dvou domácností. Jsou zavřené bary, restaurace (kromě výdeje s sebou), veřejné plavecké bazény, fitness centra, tělocvičny, sauny, divadla i kina. Ruší se velké události, hotely nesmějí pro turistické účely přijímat žádné hosty. Sportovní soutěže se konají bez diváků.

Naopak školy a školky zůstávají stále otevřené, stejně jako obchody, ty ovšem s omezením jednoho zákazníka na 10 m2.

V jednotlivých spolkových zemích platí povinnost nosit roušky k zakrytí dýchacích cest, většinou v hromadné dopravě a uzavřených prostorách.

Kancléřka Angela Merkelová už dříve oznámila, že opatření se v Německu zatím zmírňovat nebudou, dnes se dokonce očekává jejich zpřísnění, například povinnost nošení roušek ve školách. Ministr zdravotnictví Jens Spahn sice potvrdil, že růst počtu nakažených se zpomalil, o obratu ale zatím podle něj mluvit nelze.

Angela Merkelová. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Rakousko

V Rakousku začíná zítra téměř kompletní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější