Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moldavsko si zvolilo proevropskou prezidentku. Rusko zbystřilo

Maia Sanduová se stala první prezidentkou Moldavska v historii země. Foto: Jindřich Nosek, CC BY-SA 4.0
Maia Sanduová se stala první prezidentkou Moldavska v historii země. Foto: Jindřich Nosek, CC BY-SA 4.0

První lídr, se kterým nově zvolená prezidentka Moldavska mluvila, nebyl ruský vládce Putin, jako tomu bývalo dřív. Ale rumunský kolega a soused. V postsovětském prostoru se objevila další země, která by se ráda rozloučila se sovětskou minulostí a zamířila na západ.

Maia Sanduová vyzvala „všechny dobré lidi v Moldavsku“, aby se sjednotili a společně začali budovat „evropskou zemi bez korupce a oligarchů“.

Tato její vize byla pro většinu Moldavanů přitažlivější než přátelství na věčné časy s Ruskem reprezentované dosavadním moldavským prezidentem Igorem Dodonem.

Soupeření dvou zahraničněpolitických směrů přijali v Rusku navenek s mírným znepokojením, ve skutečnosti nyní v Kremlu armáda poradců přemýšlí, jak udržet Moldavsko v rodině satelitů.

Dvě zdravice z Ruska

Vítězství to nakonec bylo přesvědčivé. Maia Sanduová získala 58 procent hlasů, dosavadní prezident Igor Dodon za ní zaostal o více než 10 procentních bodů – získal 42 procent hlasů.

Druhého kola prezidentských voleb v Moldavsku se zúčastnilo 53 procent voličů. Většina z nich uvěřila hlavnímu, v politickém boji nezvykle smířlivému mottu: „Doba dobrých lidí“.

Ještě dřív, než poblahopřál Sanduové ruský lídr Putin, udělal to (tak jako v případě zvoleného amerického prezidenta Bidena) vůdce ruské opozice Navalnyj. „Chyběl už jen prezident, který bude bojovat s korupcí. Teď tady je! Výborně!“ napsal na svém účtu na Twitteru. Zdroj: navalny, Twitter

Ruský prezident Vladimir Putin své nové kolegyni poblahopřál, nicméně z jeho slov je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější