Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přeměna v autoritativní režim může být rychlá, říká profesor Opatrný

Historik a iberoamerikanista Josef Opatrný. Foto: ČTK
Historik a iberoamerikanista Josef Opatrný. Foto: ČTK

Nejslavnější český iberoamerikanista oslavil 19. listopadu 75. narozeniny. V rozhovoru vypráví Josef Opatrný o tom, jak se za více než půlstoletí jeho studia Latinské Ameriky kontinent (ne)změnil. Vzpomíná na své cesty na Kubu v 80. letech i na to, proč se tam po sametové revoluci už nedostal. Mluví také o varovných příklad z Latinské Ameriky. „Stačí svobodně zvolit někoho, jako byl Hugo Chávez. Když se takto proměnila během deseti let Venezuela, proč by se tak nemohlo stát v Evropě? Návrat k demokracii pak může trvat dlouho, navíc bez garance úspěchu. Podívejte se na Kubu,“ říká Opatrný.

Pane profesore, na úvod rozhovoru bych Vám rád poblahopřál k Vašim 75. narozeninám a také poděkoval. Byl jste to vy, kdo mě jako čtrnáctiletého kluka, který ležel po operaci v nemocnici, přivedl svou knihou Objevitelé, dobyvatelé, osadníci k zájmu o Latinskou Ameriku. Kdo probudil zájem o tento světadíl ve Vás?

Dík za blahopřání. U mě přišel ten zájem o něco dříve, ale také vlastně přes choroby. Od malička jsem trpěl těžkými zápaly plic, byl jsem po nemocnicích víc než doma, a i tam jsem trávil spoustu času v posteli. Jediné, co jsem mohl dělat, bylo číst. A co mne ve dvanácti letech bavilo nejvíc? Dobrodružné příběhy, Indiáni, piráti, zámořské plavby, přečetl jsem i Kolumbův deník.

Nebyl to tehdy v komunistickém Československu poněkud „mimózní“ zájem?

Ano, ale dávalo mi to možnost mluvit o tématech, která jinak nikdo neznal. Měl jsem skvělé učitele na základní škole i na gymnáziu, kteří mě v mém zájmu podporovali. Když jsem nastupoval ke studiu historie na filozofické fakultě, už jsem věděl, že chci dělat „Latinku“. Josef Polišenský (zakladatel české iberoamerikanistiky) mi hned řekl, že se musím zaměřit na Kubu.

Proč právě Kuba?

Historik musí při své práci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější