Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti i Starostové jsou na rekordních ziscích, společně mají více než ANO, hlásí průzkum

Šéf Pirátů Ivan Bartoš s předsedou STAN Vítem Rakušanem mají krátce před volbami problém - výroky jejich kandidáta na ministra zdravotnictví. Foto: Facebook Ivana Bartoše
Šéf Pirátů Ivan Bartoš s předsedou STAN Vítem Rakušanem mají krátce před volbami problém – výroky jejich kandidáta na ministra zdravotnictví. Foto: Facebook Ivana Bartoše

Hnutí ANO zastavilo propad preferencí, výrazně se mu ale přiblížili Piráti. Polepšili si i Starostové, naopak ČSSD stále ztrácí. To jsou hlavní zprávy z aktuálního volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Podle průzkumu by ANO získalo 27,5 procenta hlasů, oproti minulému měření by si tak o tři procentní body polepšilo. Premiérovi Andreji Babišovi se podle výzkumníků podařilo stabilizovat podporu pro jeho hnutí, která na začátku podzimu významně poklesla.

„S nástupem druhé vlny epidemie zaznamenává ANO výrazný propad k 24,5 %, což byl nejhorší výsledek od voleb 2017. Zdá se, že se situace kolem epidemie začíná uklidňovat a také preference ANO nepatrně vzrostly,“ uvádí výzkumná zpráva Kantaru.

Hnutí ANO se ale podle volebního modelu výrazně přiblížili Piráti. Ti poprvé v některém z výzkumů preferencí překročili hranici 20 procent hlasů. V aktuálním průzkumu by získali 21 procent hlasů. Poprvé v tomto volebním období také některá ze stran kromě ANO překročila hranici dvaceti procent.

„Je však nutné dodat, že v této vlně se ve vzorku objevilo výrazně více voličů Pirátů, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější