Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenský expremiér Fico kandiduje na ústavního soudce

Slovenský expremiér Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský expremiér Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Bývalého slovenského premiéra a předsedu Směru Roberta Fica navrhl jako kandidáta na ústavního soudce na poslední chvíli místopředseda parlamentu. O Ficově zájmu o tuto funkci se ví už rok, ale on sám ji dosud oficiálně nepotvrdil, píše slovenský Denník N.

„Robert Fico se bude ucházet o post ústavního soudce,“ potvrdil dnes pro slovenskou veřejnoprávní televizi a rozhlas RTVS poslanec Směru Martin Glváč, který osobně odnesl návrh na Ficovo jmenování do Národní rady.

Věděl o tom jen úzký okruh z vedení Směru. Právě jim Fico oznámil odhodlání kandidovat už před několika dny, definitivní rozhodnutí ale padlo až dnes. Nechce být jen řadovým soudcem, jeho ambicí je stát se předsedou ÚS.

Slovenští ústavní soudci

  • Slovenský ÚS sídlí v Košicích
  • Funkční období soudců je 12 let
  • Plat soudce je zhruba 4000 eur měsíčně
  • Soudce jmenuje prezident z kandidátů zvolených poslanci
  • Prezident vybírá i předsedu a místopředsedu soudu
  • Soudci ÚS mají rozsáhlou trestněprávní imunitu

Aby se do Košic dostal, musí nejdřív přesvědčit poslance v Národní radě. Stačí mu získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců, což by neměl být pro trojnásobného premiéra problém. Směr počítá s hlasy Slovenské národní strany (SNS), otázkou je podpora od koaliční partaje Most-Híd. Dostatek hlasů mu však v tajné volbě mohou dát i opoziční poslanci. Poslanecký klub Směru má 48 poslanců.

Už za dva týdny začne kandidáty posuzovat ústavněprávní výbor. Jejich prezentace začne 23. ledna a proběhne veřejně. Poslanci by potom měli volit kandidáty na schůzi, která začíná 29. ledna.

Narazit může předseda Směru v prezidentském paláci. Z dvojnásobného počtu navolených kandidátů totiž budoucí ústavní soudce vybírá prezident a Andrej Kiska se už několikrát vyjádřil, že Fica nejmenuje. Zatím Kiska nechce na Ficovu kandidaturu reagovat.

Kiska může být vynechán

Šanci dostat se do Ústavního soudu by tedy Fico měl až po změně prezidenta, což není vůbec nereálné, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější