Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tragédie jako v Polsku u nás nehrozí, dveře raději nezamykáme, říkají provozovatelé únikových her

Řítit se do černé díry v kabině zcela nefunkční lodi by mělo být nejen zábavné a vzrušující, ale i bezpečné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Řítit se do černé díry v kabině zcela nefunkční lodi by mělo být nejen zábavné a vzrušující, ale i bezpečné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Po páteční tragédii v polském městě Koszalin se pozornost hasičů zaměří i na únikové hry v Česku. Podle provozovatelů a zkušených hráčů je situace u nás výrazně lepší a pravidla přísnější. „Situace v Česku není taková jako na východě, počínaje Polskem,“ říká provozovatel sítě únikových místností Tomáš Kučva. Katastrofě v Polsku se přitom nejspíš dalo předejít. Hráči už týden před tragédií popsali únik plynu na facebookové stránce provozovatele.

Hasiči včera oznámil, že se zaměří na provozovatele únikových her. Reagovali tak na páteční tragédii v polském Koszalinu, kde během únikové hry uhořelo kvůli zřejmě nedostatečným bezpečnostním opatřením pět dívek. Kontroly mají začít už od ledna.

„Cílem požárních kontrol bude prověřit především možnosti evakuace, funkčnosti požárně bezpečnostních zařízení a věcných prostředků požární ochrany a bezpečný provoz elektrických či jiných požárně nebezpečných zařízení. Prověřováno bude také, zda prostory provozování her byly k tomuto účelu zkolaudované,“ řekla Deníku N Michaela Farníková z kanceláře generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Rozhodnutí hasičů podpořil po včerejším jednání vlády i premiér Andrej Babiš.

Čeští provozovatelé, které Deník N oslovil, si ohledně požární bezpečnosti věří. „Zrovna my se obávat nemusíme, protože máme prostory řádně zkolaudované se všemi bezpečnostními opatřeními. Máme bezpečností řešení, které je v provozuschopném stavu, hasicí přístroje, označené únikové východy, poplachová čidla, takže z naší strany je to v pořádku jak papírově, tak funkčně,“ říká jednatelka společnosti DeCrypt Drahomíra Vandrovcová.

„Upřímně se nijak neobávám, snažíme se mít všechno v pořádku,“ potvrzuje i Martin Pšenička, který provozuje únikovou místnost Coderoom.

„V západní Evropě to vypadá jinak, a i když se v Česku dělají hry s malým rozpočtem, tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější