Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chápeme, že takhle žít pořád nejde, ale s rozvolněním ještě chvíli počkejte, prosí vládu zdravotníci

Barbora Tomšů, zdravotní sestra ARO, zlínská nemocnice. Foto: archiv Barbory Tomšů
Barbora Tomšů, zdravotní sestra ARO, zlínská nemocnice. Foto: archiv Barbory Tomšů

Pokud bude dál klesat počet nakažených, plánuje vláda postupné otevírání obchodů a služeb. Zdravotníci mají ale velké obavy z překotného rozvolňování. Upozorňují, že nemocnice rozhodně za bodem zlomu nejsou. A pokud koronavirus opět nabere na síle, budou do služby muset vyčerpaní lékaři a sestry, kteří by měli mít o vánočních svátcích volno.

Lékaři a sestry ze zlínské nemocnice mají za sebou opravdu těžké období. Pacientů s covidem ve vážném stavu v posledních týdnech přibývalo a nemocnici přestávala stačit kapacita. Na standardních lůžkách se teď situace trochu zlepšila, ale na ARO oddělení jedou zdravotníci naplno dál s vypětím všech sil.

„V těch nejhorších dnech jsem nemohla vůbec spát. Strašně jsem se bála, že to nezvládneme. Měli jsme strach, že u nás může nastat italský scénář. Každé dva tři dny se otevírala další a další oddělení a během pár dnů byla plná,“ popsala Deníku N Martina Hvozdenská, sestra z tamní plicní ambulance.

„Pamatuji si, že jsem byla téměř hysterická, když se nám lůžka plnila. Na jednom oddělení bylo sedmnáct příjmů covidových pacientů za jednu noční, sestry musely volat své kolegyně, aby jim přišly pomoc. Jednu noc přijelo tolik pacientů, že pro ně nebyla lůžka s kyslíkem, tak jim sestry dávaly k lůžku kyslíkové lahve,“ popisuje zážitky sestra. Tehdy osobně psala ministrovi vnitra na Twitter, ať vláda zavede lockdown.

„Já bych teď byla strašně opatrná říci, že to nejhorší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější