Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský majitel trollí farmy zkouší získat informace o práci americké vlády

Jedna z velmi vzácných fotografií, na kterých jsou spolu Prigožin i Putin. Pochází z doby zhruba před dvaceti lety, kdy se Putin „stravoval“ v Prigožinových restauracích. Foto: Miša Džaparidze, Reuters
Jedna z velmi vzácných fotografií, na kterých jsou spolu Prigožin i Putin. Pochází z doby zhruba před dvaceti lety, kdy se Putin „stravoval“ v Prigožinových restauracích. Foto: Miša Džaparidze, Reuters

Obviněný ruský miliardář Jevgenij Prigožin, jehož trollí farma pomáhala Donaldu Trumpovi stát se prezidentem, se pod záminkou procesu pokouší donutit americký soud, aby mu poskytl tajné informace o postupech americké vlády. Soudkyně jeho taktiku prohlédla.

Pro nicnetušící kolemjdoucí to na první pohled mohlo vypadat jen jako razantnější slovní přestřelka. Ve skutečnosti se ale včera odpoledne v té soudní síni ve Washingtonu symbolicky odehrál boj dvou mocností, USA vs. Rusko. Výsledek? 1:0 pro Američany, i když zatím jen v poločase.

Američany v souboji zastupovala soudkyně Dabney Friedrichová, jmenovaná Donaldem Trumpem. Rusko zase právník ruského miliardáře Jevgenije Prigožina, Američan Eric Dubelier. Už to, že se tento ruský podnikatel (mimo jiné založil továrnu na trolly v Petrohradu, stojí za militantní firmou Vagnerovců bojujících v Sýrii a čelí obvinění ze zadávání nájemných vražd) do soudního řízení vůbec zapojil, bylo překvapivé. Později ale vyšlo najevo, že mu ve skutečnosti nešlo o vlastní obhajobu, ale o získání citlivých informací ze zákulisí amerických institucí, vlády a tajných složek.

Putinův šéfkuchař řídí právníky na dálku

Prigožinova anabáze před americkým soudem začala vloni v únoru, kdy byl obviněn z konspirace proti americkému státu při zasahování do amerických prezidentských voleb. Jeho petrohradská firma Internet Research Agency (IRA) zaměstnávala přes tisíc pracovníků, kteří mezi americkými voliči na sociálních sítích vyvolávali konflikty a rozšiřovali lži. V nich osočovali Hillary Clintonovou, aby pomohli Trumpovi stát se prezidentem. Jejich metody podrobně popsaly nejen dvě analytické zprávy Senátu, ale také obžaloba.

Byl obviněn Prigožin, firmy IRA i Concord a 12 dalších spolupracovníků. Tehdy se mělo za to, že ta obvinění jsou spíše zprávami o tom, co všechno komise vyšetřovatele Muellera zjistila, než že by někdo očekával aktivní účast Prigožina v soudním řízení. Všichni obvinění jsou bezpečně mimo USA, nejčastěji v Rusku, a neměli důvod se k soudnímu stání dostavit a dobrovolně riskovat vězení.

Proto bylo velkým překvapením, když si Prigožin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější