Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opomíjené terakotové barety. Češka zahynula na sinajské pozorovací misi, která pozoruje jen s těžkostmi

Vrtulníky Black Hawk na Sinaji. Foto: mise Multinational Force and Observers
Vrtulníky Black Hawk na Sinaji. Foto: mise Multinational Force and Observers

Sedmadvacetiletá rotmistryně M. T., tak česká armáda v tiskovém sdělení označila Češku, která dnes zemřela při havárii vojenského vrtulníku mezinárodní mise na Sinaji. Říká se jí mírová, ale tak úplně pravda to není. A zvláštností má víc než jen to, že její vojáci nemají modré přilby.

O nehodě, při níž Češka zahynula, se dosud neví mnoho, vyšetřování teprve začíná. Ví se, že zřícený vrtulník byl typu Black Hawk, na jeho palubě bylo devět lidí, osm po pádu u ostrova Tiran zahynulo a jeden je v kritickém stavu v nemocnici.

Stroj v cihlové a bílé barvě byl jedním z osmi, které v misi provozuje americký kontingent.

Podle vedení mise v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o něco jiného než zvenčí nezaviněnou nehodu. Na Sinaji operují i islamističtí povstalci, kteří před šesti lety sestřelili vojenskou helikoptéru, ale na opačném konci poloostrova, jenž je o trochu menší než Česko.

Česká armáda sdělila, že havarovaný vrtulník byl na zásobovacím letu. „Příčinou pádu vrtulníku byla technická závada,“ uvedla mluvčí Magdalena Dvořáková s tím, že rodinu padlé vojákyně armáda vyrozuměla a incident nyní vyšetřuje jak mezinárodní mise, tak egyptské úřady. Soustrast rodině vyjádřili ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

V zahraničních armádních misích padlo od první války v Perském zálivu třicet Čechů, sedmadvacetiletá rotmistryně je mezi nimi první ženou. Mezi vojáky, kteří se domů nevrátili, tvoří polovinu ti, kteří zemřeli při nehodách, tedy zcela mimo boj.

Mezinárodní pozorovatelská mise na egyptském poloostrově, který po vzájemných válkách ve 20. století dočasně ovládal Izrael (vzdal se ho výměnou za mírovou smlouvu, Egypt uznal Izrael jako první arabská země), působí od dubna 1982. Hlavním smyslem mise je dohlížení na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody. Velitelství má v Šarm aš-Šajchu na jihu, na severu je základna El Gorah. Příslušníci mise dohlížejí na (zejména pro Izrael důležitou) volnou plavbu v Tiranské úžině, klid na egyptsko-izraelské hranici a provoz checkpointů.

Češi v ní působí od listopadu 2009 skrze trojici důstojníků ve struktuře velitelství mise a od roku 2013 pak též leteckým kontingentem, který tvoří patnáct příslušníků leteckého i pozemního personálu a transportní letoun C-295 Casa.

Sinaj jim nabízí nepříjemné horké prostředí, kde teploty stoupají k padesáti stupňům a vojáky i techniku čas od času prověří písečná bouře – ale jedna z prvních českých rotací s letounem Casa zažila i rekordně chladnou zimu a sníh.

Protože nejde o misi mírovou, vojáci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější