Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Agrofert si stěžuje, že se nesmí vyjádřit k auditu o Babišovi. Přístup mu neodpírá Brusel, ale Dostálové ministerstvo

Agrofert. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Agrofert. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Holding Agrofert se už řadu měsíců snaží dostat do dokumentace auditní zprávy o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a vyjádřit svůj postoj k závěrům auditorů. Jenže mu v tom brání úřady, zejména české ministerstvo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (za ANO).

„Nemáme o výsledku auditu žádné informace. Jde primárně o záležitost mezi Evropskou komisí a Českou republikou. S námi nikdo žádné řízení nevedl a ohledně auditu nás nikdo nekontaktoval,“ řekl Deníku N mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Reagoval tak na zprávu, kterou zveřejnil server iRozhlas.cz, že do Česka dorazila odpověď týkající se auditu Evropské komise ohledně premiérova střetu zájmů. Ten se výrazně dotýká právě Agrofertu – mimo jiné totiž říká, že jej český premiér skutečně ovládá. Což pro společnost znamená, že by za současné situace neměla pobírat evropské dotace.

Agrofert se závěry nesouhlasí. Své stanovisko několikrát veřejně deklaroval. Jak zjistil Deník N na základě dokumentů Agrofertu a Evropské komise, k řízení se několikrát chtěl vyjádřit i oficiálně. Nikdy mu to však nebylo umožněno, a to především českými úřady.

Advokáti holdingu o možnost nahlédnout do závěrů auditu a vyjádření svých postojů opakovaně žádali Evropskou komisi, která zprávu o premiérově střetu zájmů a neoprávněně udělených dotacích sepsala. Naposledy v září tohoto roku v dopise zaslaném řediteli Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování.

„Do tohoto dne nebylo Agrofertu jako jedinému účastníkovi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější