Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hlavní aktéři kauzy ricin v diplomacii skončili, „hnízdo ruských špionů“ v Praze skomírá

Andrej Končakov před sochou maršála Koněva v Praze obklopen motorkáři z klubu Noční vlci, kteří se mimo jiné aktivně podíleli na připojení Krymu k Ruské federaci a podporují proruské separatisty na ukrajinském Donbase. Foto: Facebook Andreje Končakova
Andrej Končakov před sochou maršála Koněva v Praze obklopen motorkáři z klubu Noční vlci, kteří se mimo jiné aktivně podíleli na připojení Krymu k Ruské federaci a podporují proruské separatisty na ukrajinském Donbase. Foto: Facebook Andreje Končakova

Klíčové postavy ricinové kauzy, Rusové Andrej Končakov a Igor Rybakov, podle zjištění Deníku N opustily diplomacii. Jejich někdejší pracoviště, česká filiálka ruské agentury Rossotrudničestvo, výrazně utlumilo činnost a s jeho posílením se nepočítá. Organizace prosazující zájmy Kremlu se chce totiž více zaměřit na postsovětský prostor. Změny má ohlásit zítra.

Původně se zdálo, že Končakov – podle českých tajných služeb ruský špion – v půli března pod diplomatickým krytím přiletěl do Prahy a přivezl s sebou jed ricin na otravu pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) nebo starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09).

Deník N ale nakonec po rozsáhlém pátrání zjistil, že šlo o závist, řevnivost a touhu vyšplhat se po zádech kolegy do vyšší funkce. Ke zjištění, že Rybakov napsal udání na svého šéfa Končakova a obvinil ho ze spolupráce na přípravě atentátu s použitím ricinu, dospěla i kontrarozvědná BIS a tyto závěry zveřejnil premiér Andrej Babiš s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Končakov i Rybakov v České republice oficiálně pracovali jako zaměstnanci Rossotrudničestva, ani jeden však už v této organizaci po vyhoštění z ČR aktuálně nepůsobí.

Rybakov musel podle informací Deníku N skončit v diplomacii a vrátil se do rodného Omsku. Redakce se jej pokusila opakovaně oslovit – Rus si dotazy pouze přečetl, ale nezodpověděl je. Podle svého účtu na síti LinkedIn je nyní nezávislým poradcem v mezinárodních otázkách a politice.

Rossotrudničestvo je zkratka ruského názvu Federální agentury pro věci Společenství nezávislých států, krajanů žijících v zahraničí a pro mezinárodní humanitární spolupráci. Mimo jiné podporuje výuku ruštiny a kontakt s krajany v zahraničí a šíří ruskou kulturu. Pražské Centrum vědy a kultury je jedním z 97 zastoupení v 80 zemích.

Organizace se spíše než exportem duchovního bohatství Ruské federace proslavila propagandou a krytím pracovníků tajných služeb. Vyplývá to z řady případů, které se v posledních letech odehrály v různých zemích.

Končakov tvrdí, že z Rossotrudničestva odešel sám. Velký kariérní postup se mu však jako údajnému agentovi v diplomacii nenabízel. Nyní pracuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější