Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidi nemají motivaci jít na testy, pomohly by pobídky, radí ekonom. Firmám prý přispěje stát

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nakažených koronavirem je nyní nejvíc za celou dobu epidemie, z testů vyjde jako pozitivní každý třetí. Přesto v posledních dnech počet provedených testů za den poklesl. Na vině může být i nízká motivace lidí. Podle ekonoma Jakuba Steinera je třeba lidi k testování pobídnout. Svaz průmyslu a dopravy se s ministrem zdravotnictví dohodl, že antigenní testy bude firmám z poloviny hradit stát.

Řízení epidemie vědci často přirovnávají ke sledování palubní desky rozjetého auta: zda se ji daří brzdit, nebo naopak šíření nemoci zrychluje, napovídají různé ukazatele. Jeden z těch nejdůležitějších je podíl pozitivních výsledků z provedených testů – toto číslo bude mimochodem hrát roli i při rozvolňování opatření, jako součást „rizikového skóre“.

Zatím ale tato kontrolka neukazuje nic příznivého: už téměř měsíc se drží na velmi vysoké hodnotě – koronavirus má každý třetí otestovaný člověk. To značí stále velkou míru nakažených lidí v populaci.

Prokazatelně nakažených lidí bylo v úterý 147 tisíc, což je zatím nejvyšší hodnota. Skutečných přenašečů viru je ale ještě víc – podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška je to trojnásobek až šestinásobek laboratorně odhalených případů.

O čem tedy svědčí vysoká pozitivita testů?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější