Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Strašně rád bych přestal denně zveřejňovat počty mrtvých, řekl Dušek poslancům. Nechci nic tajit, jen ověřovat, vysvětluje

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Foto: ČTK
Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Foto: ČTK

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na zdravotním výboru Poslanecké sněmovny řekl, že by měl stát zvážit zveřejňování některých dat ohledně nákazy koronavirem. Zmínil to na příkladech úmrtnosti na covid-19 a počtu lůžek, která jsou pro pacienty s koronavirem připravena. Není to poprvé, kdy se v Česku rozpoutala debata ohledně zveřejňování zdravotnických dat souvisejících s koronavirem.

Úřad by podle něj neměl veřejnosti poskytovat každý den data o počtu zemřelých na koronavirus. Jak upozornil deník Blesk, lepší by podle Duška bylo, pokud by úřad informace uveřejňoval v delším časovém horizontu.

„Ve chvíli, kdy ke mně jako zaměstnanci ÚZIS doputuje papír, abych přestal toto číslo vysílat a řádně po validaci informoval veřejnost o mortalitě za poslední čtvrtrok se standardizovanými hodnotami a s nastavenými příčinami úmrtí, třeba ve spolupráci s Českým statistickým úřadem, strašně rád tak učiním,“ řekl Dušek před poslanci minulou středu na neveřejném jednání, z nějž je ale pořízený zvukový záznam, který je volně dostupný na webu Sněmovny.

Dodal, že kdyby tak učinil nyní, rozpoutal by „mediální peklo“ a není tím „statečným typem člověka“, který by denní reportování zrušil. Proto je třeba, aby toto rozhodnutí udělal někdo jiný, právě třeba poslanci, vyzýval Dušek.

Šéf zdravotnických statistiků tak reagoval na komentář poslance za ANO Rostislava Vyzuly, který řekl, že je taková informace bez kontextu a vysvětlení „bezcenná a pro lidi, kteří tomu nerozumí, depresivní“.

Stejný názor vyslovil také v otázce lůžek. „Nechci, aby starý člověk, který se trápí, měl představu, že mu celý zdravotnický systém a intenzivisti a nemocnice lžou a lůžka nemají. Není tomu tak. Tento systém není určen pro reálné vysílání,“ řekl k tématu dostupnosti péče.

Data nemohou být úplná

V obou případech přitom Dušek argumentoval především tím, že informace bez dostatečného kontextu nedávají smysl. A mohou tedy výrazně zkreslovat výpovědní hodnotu takových dat.

„Česká republika přistupuje k hlášení těch dat tak, že je-li ve chvíli úmrtí člověk covid pozitivní, i kdyby byl pozitivní třeba dvě hodiny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější