Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomoc, zkazky i slepé stopy. Příbuzní pohřešovaných líčí přínos sociálních sítí při pátrání

Tělo pohřešované ženy nalezla policie v pondělí v pražské oboře Hvězda. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tělo pohřešované ženy nalezla policie v pondělí v pražské oboře Hvězda. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na sociálních sítích se v posledních týdnech objevily příspěvky, které zmobilizovaly veřejnost v pátrání po dvou pohřešovaných lidech. Byť oba případy měly smutný konec, jejich příbuzní nelitují, že tímto způsobem požádali o pomoc.

Devětaosmdesátiletý Zdeněk Hnízdo se ztratil 30. září. Vyšel si na pravidelnou kilometrovou procházku, ale sešel z cesty a skončil vyčerpaný na hřebenech šumavských kopců. Odtamtud dezorientovaný zavolal kolem osmé večer rodině. Příbuzní ihned zmobilizovali policii a požádali na sociálních sítích o pomoc veřejnost.

„Oslovili jsme lidi, kteří se mohli nacházet v oblastech, kudy mohl jít i děda,“ popisuje postup Hnízdova vnučka Hana Šašková.

Kontaktovala také facebookové skupiny na Sušicku a Klatovsku, obracela se s žádostí o pomoc na myslivecké spolky, majitele dronů nebo fotopastí. „Šli jsme vyloženě po lidech, kteří se v těch oblastech pohybují nebo v nich žijí,“ říká vnučka.

Místní jí vycházeli vstříc. Narážela ale na nastavení jednotlivých skupin, které uživatelům neumožňovalo sdílet obsah dál. Proto po čase začala informace šířit přes svůj soukromý profil.

„Největším přínosem Facebooku bylo, že o nás projevila zájem média a že se zvedla velká vlna solidarity, která do terénu přivedla spoustu dobrovolníků. Když jsme média zpočátku oslovovali, jestli by mohla informovat, až na Krimi Plzeň zájem nejevila. Když se ale zjistilo, jaký dosah má dědovo zmizení, začali se nám z redakcí sami ozývat,“ zmiňuje Šašková.

Velice těžké pro ni bylo na sociálních sítích číst, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější