Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejmenší děti se vrátí do lavic příští týden. Odborníci doporučují plošné testování ve školách

Ilustrační foto. Foto: David Taneček, ČTK
Ilustrační foto. Foto: David Taneček, ČTK

Děti z prvních a druhých tříd základních škol půjdou do škol už příští středu. Dnes to potvrdili ministři školství a zdravotnictví. Děti se vrátí v celých třídách, nebudou se tedy rozdělovat na skupiny jako na jaře. Někteří odborníci ale doporučují, aby před návratem do lavic prošly plošným testováním na koronavirus.

„Můžeme oznámit dobrou zprávu, že 18. listopadu se do našich škol vrací zpět žáci prvních a druhých ročníků, vrací se žáci přípravných tříd základních škol a vrací se také žáci škol speciálních,“ oznámil na dnešní tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Do lavic tak má příští týden opět usednout zhruba 200 tisíc dětí.

Epidemie začala nabírat na síle od poloviny září, hygienické služby hlásily velké množství případů právě ze škol. Od poloviny října tak zůstaly v Česku všechny školy zavřené. Vláda původně slíbila otevření prvního stupně základních škol už od 2. listopadu, vzhledem k velkému nárůstu počtu nakažených ale tento termín posunula.

Nyní se začíná epidemiologická situace zlepšovat, počty nově nakažených oproti minulým týdnům klesají.

„Budou nutná režimová opatření. Roušky se budou nosit ve společných prostorách i po celou dobu výuky ve třídách,“ upřesnil Plaga. Fungovat budou také školní družiny a jídelny. Školy ale budou muset zajistit, aby nedocházelo k mísení jednotlivých kolektivů. Stejná třída se tedy bude společně vyučovat, chodit na oběd i trávit čas v družině. Učitelé by měli o hodinách více větrat.

Plošné testy u dětí

Oslovení odborníci se shodují na tom, že klíčovým opatřením by mělo být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější