Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcína Pfizer/BioNTech: dobré zprávy, ale zchlaďme nadšení. Možná až na osmdesát pod nulou

Vakcíny různých výrobců slibují devadesátiprocentní účinnost. Ilustrace: Deník N
Vakcíny různých výrobců slibují devadesátiprocentní účinnost. Ilustrace: Deník N

Účinnost přes devadesát procent prý vykazuje vakcína proti covidu-19, kterou vyvíjí americký Pfizer spolu s německou firmou BioNTech. Zatím jde o předběžný výsledek, u nějž je důležitá přesná interpretace.

V pondělí po poledni našeho času oznámily společnosti Pfizer a BioNTech formou tiskového prohlášení první průběžné výsledky třetí fáze klinického testování své vakcíny proti covidu. Firmy sdělily, že účinnost přesahuje 90 %, což je výborné; americká FDA požaduje pro schválení vakcíny proti covidu účinnost nad 50 %. Pokud se tento výsledek potvrdí, znamenalo by to, že se proti covidu dá očkovat se stejnou účinností jako proti spalničkám a s mnohem vyšší než proti chřipce.

Ukvapený závěr by mohl znít, že medicínsky je covid v podstatě vyřešen a zbývají „jen“ takové technické záležitosti jako schválení vakcíny, její výroba v objemu postačujícím pro miliardy lidí, organizace a financování samotného očkování.

Tak tomu však není. Jediná zcela jistá dobrá zpráva zní, že vakcína proti covidu může fungovat – a když funguje tato, velmi pravděpodobně budou fungovat i další. Máme důkaz, že problém covidu je očkováním řešitelný. Zdaleka však není vyřešený.

Co všechno se ještě neví:

  • kdy bude vakcína schválena pro nouzové použití a kdy pro běžné, kdy v USA a kdy v Česku;
  • jestli její účinnost závisí např. na věku pacienta;
  • jestli aspoň částečně chrání už jedna dávka vakcíny, nebo zda jsou nezbytně nutné obě;
  • zda je použitelná u 

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější