Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deset tipů, na co se dívat začátkem listopadu na Netflixu, HBO a dalších online službách

Překvapení podzimu: Dámský gambit na Netflixu. Foto: Netflix.
Překvapení podzimu: Dámský gambit na Netflixu. Foto: Netflix.

Kvůli epidemii se k obrazovkám a monitorům přesunuli i ti, kteří mámení online filmových služeb dosud odolávali. Protože: proč vlastně odolávat? Navíc když jsou kinosály zavřené?

NETFLIX

Dámský gambit

Kdo by to byl řekl, že překvapením roku se stane právě tento seriál. Sedmidílná série, ve které se hrají šachy, ale jinak se v ní nic akčního či dramatického neděje. Vymyšlený příběh o americkém sirotkovi, ze kterého vyroste geniální šachistka závislá na lécích a alkoholu, je hodnocen vysoko. Viz např. ČSFD, kde má 92 procent.

Pokusy zfilmovat stejnojmennou knihu spisovatele Waltera Tevise tady byly už od 80. let, kdy tento kříženec sportovního příběhu s bildungsromanem, tzn. románem o dospívání, v Americe vyšel poprvé. Nakonec ho zfilmoval až Netflix.

https://youtu.be/hCn0S9tIr1k

Uhrančivá hrdinka Beth Harmonová (Anya Taylor-Joyová) je příkladem toho, když je seriál návykový ne kvůli svému příběhu, ale kvůli hrdince, která nás zajímá, ať už zažívá cokoliv.

Nejzajímavější texty momentálně vznikají ze zákulisí a prozrazují, co všechno tvůrci museli udělat, aby věrně vyobrazili šachové turnaje. S pomocí velmistrů jako Garri Kasparov modelovali stovky šachových partií – mnohem víc, než se nakonec dostalo na obrazovku.

Magazín Vulture rozebírá i další zajímavá témata. Jak rytmus šachové hry ovlivňoval vizuální jazyk seriálu. Jak každé z postav vytvářeli takový styl hry, který bude sedět k její jedinečné osobnosti i k historické éře příběhu. Jak naučit herce, aby to vypadalo, že vědí, co dělají, když tahají figurkou na šachovnici, a podobně…

Jan Palach

K výročí srpna 1968 vzniklo hodně snímků v Česku i na Slovensku, tento je z nich jednoznačně nejlepší.

Na Jana Palacha nahlíží bez patosu, nesnaží se ukázat, v čem byl výjimečnou osobností, nechce proniknout do jeho hlavy a nabídnout jednoznačný motiv toho, proč se v lednu 1969 právě tento muž upálil na Václavském náměstí v Praze na protest proti okupaci Československa. Respektuje Palachovo tajemství – a Robert Sedláček ukazuje, že patří k nejlepším režisérům v Česku. Devět nominací na České lvy.

Blackpink: Light Up the Sky

K-pop čili korejský pop, je dávno celosvětový a nejen asijský fenomén. Hudební dokument sleduje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější