Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dánové vybíjejí své norky. V obavě z mutace koronaviru utratí sedmnáct milionů kožešinových zvířat

Takhle žije v Dánsku sedmnáct milionů norků. Ale brzy už nebude ani jeden. Foto: AnimalDay.org/Flickr CC BY 2.0
Takhle žije v Dánsku sedmnáct milionů norků. Ale brzy už nebude ani jeden. Foto: AnimalDay.org/Flickr CC BY 2.0

V Dánsku probíhá akce, jaká nemá ve světě obdoby. Vojáci, policisté a záchranáři pomáhají likvidovat tamní chovy norků, a to do posledního zvířete. Mezi dánskými norky se šíří covid-19, což by mohlo mít nepříjemné důsledky pro lidi po celém světě.

Aktualizace 10. 11., 19:40: Dánská vláda pod tlakem politické opozice upustila od záměru vybít všechny norky v obavách ze šíření covidu. Podle opozice je opatření jednak zbytečné, jednak nezákonné.

Že mohou covidem-19 trpět právě norkové, není nic nového. První případy byly zaznamenány už na jaře v Nizozemsku; zvířata se nakazila od lidí pracujících na farmách. Norkové patří mezi lasicovité, a právě tyto šelmy reagují na mnohé viry velmi podobně jako lidé. Důležitá část výzkumu chřipkového viru a jeho mutací se prováděla na fretkách, tvorech blízce příbuzných norkům.

Výskyt nemocných zvířat tedy není sám o sobě novinkou ani není mimořádně znepokojivý. covid-19 může mít u lasicovitých šelem rozmanitý průběh, stejně jako u lidí, někdy se slabými příznaky, někdy s vážnými. Fretky, chované jako domácí mazlíčci, to většinou zvládnou dobře. Norci hůře, především v důsledku podmínek na kožešinových farmách.

Během letošního roku se ukázalo, že nakazit se mohou i mnohá jiná zvířata, zejména kočkovité šelmy včetně koček domácích. Případy zpětného přenosu na člověka však nejsou známy. Pokud jde o chřipku a covid-19, jsme z nějakého důvodu nejpodobnější právě fretkám a norkům. K jejich i naší smůle.

Odolný vůči vakcíně

Nové je to, že v Dánsku zaznamenali přenos infekce opačným

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Skandinávie

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější