Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plicní lékař: Kuřáci s covidovým zápalem plic mají těžší průběh, účinky kouření jsou devastující

Ilustrační snímek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační snímek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Některé studie v minulosti ukázaly, že mezi pacienty s covidem-19 je překvapivě nízké číslo kuřáků. Novější studie však říkají, že kouření je u covidu rizikový faktor. I proto americké centrum pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) radí: „Jestli kouříte, přestaňte.“

U mladých ve věku od 18 do 25 let se zvyšuje pravděpodobnost těžkého průběhu onemocnění covid-19, hospitalizace na JIP a smrti, když kouří. Vyplývá to ze zjištění studie, která vyšla v září v časopise Journal of Adolescent Health.

„Riziko, že onemocnění bude mít těžký průběh, je poloviční, když se ze vzorku odstraní kuřáci,“ říká ve zprávě Kalifornské univerzity v San Franciscu spoluautor studie Charles Irwin. „Úsilí o snížení kouření a vapingu mezi mladými by snížilo riziko těžkého průběhu,“ dodal lékař.

Do metaanalýzy vydané v září v časopise Nicotine & Tobacco Research zařadili 19 recenzovaných studií s celkovým počtem víc jak 11 500 pacientů.

Těžký průběh onemocnění mělo 30 procent kuřáků (současných nebo minulých), zatímco nekuřáků s těžkým průběhem bylo 17,6 procenta.

Autoři studie z toho usoudili, že „kouření je rizikový faktor, pokud jde o progresi onemocnění (do těžšího průběhu, pozn. red.)“. Podle nich mají kuřáci zvýšené riziko těžšího průběhu covid-19 než ti, kteří nikdy nekouřili.

Ochranný efekt?

Některé předešlé studie však říkaly opak, což mnohé vedlo k závěru, že nikotin může chránit před novým koronavirem.

V dubnu vyšla na portálu Qeios studie týmu francouzských vědců, do které zařadili skoro 500 lidí s mírnějším a těžším průběhem covidu-19. Mezi pacienty bylo pět procent kuřáků, ale jelikož ve Francii kouří až 25 procent obyvatel, autoři studie z toho usoudili, že „kouření by mohlo být ochranným faktorem proti infekci SARS-CoV-2.“

Podobných studií, které našly nižší výskyt covidu-19 mezi kuřáky, je vícero. Některé dokonce mluví o „velmi nízkém výskytu“ kuřáků mezi nemocnými.

Nižší podíl kuřáků mezi nemocnými covidem-19 zmiňuje i studie zveřejněná na stránkách Evropské komise. „Případové studie ukázaly, že mezi pacienty s covidem-19 je překvapivě nízké číslo kuřáků, pokud se to porovná se všeobecnou populací. Z toho se usoudilo, že kouření nebo nikotin mohou mít ochranný efekt.“

Tato studie však dále uvádí, že vyznat se v jednotlivých zjištěních není vůbec jednoduché, jelikož kuřáci měli zvýšenou expresi receptoru ACE2, který je pro koronavirus „vstupní branou“ do lidské buňky. Ve zprávě se proto uvádí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

V tomto okamžiku nejčtenější