Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve vedení městských firem nebudou politici, slibovali Piráti. V Brně je tam ale dosadili, vedení strany to prověří

Šéf Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Šéf Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Brněnští Piráti obsadili část míst v představenstvech městských firem svými členy, jsou mezi nimi zastupitelé i radní. Strana přitom před volbami slibovala, že do vedení společností politici dosazováni nebudou. Místní sdružení pochybení odmítá, vedení Pirátů jeho postup ale prověří.

Pirátská strana ve svém celorepublikovém programu do komunálních voleb tvrdila, že by městské firmy měli ovládat „odborníci, ne politici“. V sekci Transparentní společnost pak doslova stojí, že „v řídicích orgánech nebudou figurovat politici“.

Místní sdružení v Brně ale do řídicích orgánů městských firem, tedy do jejich představenstev, nominovalo aktivní brněnské politiky. Například předseda místního sdružení a člen rady města Tomáš Koláčný usedl v představenstvu brněnských tepláren, místopředsedkyně místního sdružení a neuvolněná zastupitelka města Markéta Gregorová pak ve vedení Veletrhů Brno.

Podle šéfa brněnských Pirátů Koláčného o rozpor s programem strany nejde, místní sdružení totiž kandidovalo s vlastním programem. „Vy citujete společný program strany, ale my jsme kandidovali pod brněnským programem. Vy tady zmiňujete program, ke kterému jsme se nezavázali. Tím, že ve společném programu je napsáno, že tam nebudou figurovat politici, je myšleno politici-neodborníci,“ uvedl pro Deník N. Na celostátní program přitom brněnští Piráti odkazují hned v úvodu stránky pro loňské komunální volby.

Svou odbornost Koláčný dokládá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější