Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vánoce zažehly debaty o rozvolnění opatření. Známe čtyři scénáře otevírání obchodů

Uzavřené obchody. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Uzavřené obchody. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Plány na případné předvánoční rozvolňování a otevírání obchodů nabývají jasnějších obrysů. Ministerstvo průmyslu probere čtyři možné scénáře s ministerstvem zdravotnictví. K postupnému otevírání prodejen by mohlo docházet už v polovině listopadu. Důvodem diskuse jsou také blížící se Vánoce, které jsou pro tržby řady obchodníků zásadní.

Po konzultaci se zástupci podnikatelů drží ministerstvo průmyslu a obchodu v ruce čtyři scénáře, jak by mohlo vypadat postupné otevírání obchodů. Ty jsou už od 22. října kromě výjimek uzavřeny. Vládu k takovému opatření dohnala špatná epidemiologická situace a vysoké počty nakažených. Tento týden se sešli zástupci ministerstva průmyslu a ministerstva zdravotnictví a debatovali, jaké scénáře pro otevírání obchodů je nyní možné využít.

Diskusi rozběhly blížící se Vánoce. Mimo jiné se bude řešit i prodej kaprů, stromečků a osud vánočních trhů. Varianty mají být univerzální a flexibilní pro zlepšení i zhoršení epidemiologické situace.

„Jsou připraveny návrhy scénářů, ještě musíme ujasnit parametry, podle kterých se jaký spustí. Nejdřív o tom bude jednání s ministerstvem zdravotnictví. Pak to ministři představí. Už se uvažuje a pracuje na dvou scénářích, fakticky jsou ale čtyři,“ potvrdila Deníku N náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková.

Nejpřísnější scénář podle ní zažíváme nyní. Jedná se o situaci, kdy je téměř vše uzavřené a fungují jen obchody se základními potřebami, jako jsou potraviny či léky. Nejmírnější varianta naopak vrací vše téměř do normálu až na roušky a dezinfekci.

Jednat se ale především bude jednat o dvou scénářích mezi těmito dvěma extrémy, které ministerstvo projednávalo s podnikateli a zástupci řetězců. Je tu opět mírnější a přísnější varianta, které se v řadě detailů liší. Většinu z opatření bude muset zajistit obchodník. Deník N z různých zdrojů zjišťoval, s čím ve čtvrtek úředníci půjdou za ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Ten bude mít spolu s epidemiology také poslední slovo.

Obě středové varianty – jak přísnější, tak mírnější – počítají s tím, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější