Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nic tajného nezazní, ale novináři nám vadí. Brabec a poslankyně ANO chtěli uzavřít zasedání k Bečvě

Rybáři nakládají leklé ryby z řeky Bečvy po zářijové ekologické havárii. Foto: ČTK
Rybáři nakládají leklé ryby z řeky Bečvy po zářijové ekologické havárii. Foto: ČTK

Sněmovní výbor pro životní prostředí projednával zářijový únik kyanidu do Bečvy. Poslanci si pozvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse. Chtěli vědět, proč se vyšetřování vleče a proč ČIŽP ještě před jeho ukončením vyloučila zavinění firmy Deza ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Zasedání provázely hádky, zda ho smí sledovat veřejnost.

Hlavním tématem jednání měly být nesrovnalosti ve vyšetřování, na které upozorňují média a jež chtěli zejména opoziční poslanci vysvětlit přímo od ministra životního prostředí. Nakonec se ale nejvzrušenější debata vedla o tom, zda jednání výboru, které se konalo online, smí sledovat veřejnost a novináři.

Zájemci – včetně Deníku N – dostali před začátkem schůze odkaz, přes který se mohli připojit. Hned na začátku ale vystoupila poslankyně ANO Eva Fialová s požadavkem, aby jednání bylo v utajeném režimu. Odůvodnila to tím, že na něm mohou zaznít informace, jejichž zveřejnění by ohrozilo policejní vyšetřování ekologické katastrofy. Poslanci následně schválili její návrh, aby záznam z jednání nebyl zveřejněn, přenos pro novináře a další zájemce však neukončili.

Brabec ale ve svém vystoupení odmítl, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější