Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejdelší americká noc. Trump dlouho vedl, závěr sčítání ale favorizuje Bidena

Joe Biden. Foto: Adam Fagen, Flickr
Joe Biden. Foto: Adam Fagen, Flickr

Americká volební noc skončila. Jenže zatímco do Nového světa přišel rozbřesk, výsledky v klíčových státech kolem Velkých jezer i na atlantickém pobřeží zůstávaly nadále zahalené tmou nejistoty. A zatím se na tom nic nemění.

Stále nevíme, jak americké prezidentské volby (které podrobně sledujeme zde) dopadnou. Joe Biden v tuto chvíli vede v Nevadě, Arizoně, Michiganu a Wisconsinu – kdyby je vyhrál, získá přesně kýžených 270 hlasů. Odepsaný není ani v Georgii či Pensylvánii. Zároveň nelze vyloučit, že vyhraje Donald Trump, ten už se ostatně vítězem prohlásil.

Do rámce průběžných výsledků si lze už nyní zasadit faktory, které americké volby ovlivnily a rozhodly – třebaže ještě nevíme jak.

Poučení první a zejména pro liberální čtenáře zásadní: komu přišlo, že po všech mediálně propíraných skandálech musí Američané prostě už mít Donalda Trumpa plné zuby, mýlil se. Obhajující prezident ukázal velkou sílu v závěru kampaně, schopnost mobilizovat své příznivce (v exit polls CNN říkali, že nejdůležitějším tématem pro ně je ekonomika) a neutuchající vůli zvítězit.

Tu korunoval svým tweetem, že volby vyhrál a že se „oni“ – rozdělující rétorika je nedílnou součástí jeho politického stylu – snaží výsledek ukrást. „Oni“ samozřejmě jsou demokraté, tým a stoupenci Joea Bidena.

Průzkumy selhaly… možná

Jak se to mohlo stát?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Joe Biden

USA

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější