Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lék pro prezidenta USA: Naučte se jazyk čínských komunistů a tlačte na jejich slabiny, radí expert

„Na Západě pořád věříme, že se ostatní budou chovat stejně jako my. Neposloucháme jejich jazyk, nevnímáme jejich kulturu,“ říká expert na Čínu Dan Blumenthal. Foto: AEI Press, Pikrepo, koláž Deník N
„Na Západě pořád věříme, že se ostatní budou chovat stejně jako my. Neposloucháme jejich jazyk, nevnímáme jejich kulturu,“ říká expert na Čínu Dan Blumenthal. Foto: AEI Press, Pikrepo, koláž Deník N

Dan Blumenthal vedl čínský odbor Pentagonu, americké vládě v otázkách Číny radil přes deset let a nyní vydal knihu Čínská noční můra: Velkolepé ambice upadajícího státu. Studená válka s Čínou? Nesmysl, ale nový vládce Bílého domu se konečně musí naučit dívat čínskýma očima a pochopit, že nebezpečí je v síle a slabosti zároveň, říká Blumenthal ve velkém povolebním rozhovoru pro Deník N.

Omluva autorky: Původní verze tohoto článku z 5. 11. neobsahovala vyjádření listu Epoch Times k vyšetřování New York Times, NBC, Buzzfeed, Meedia aj., které Epoch Times připisuje roli v dezinformačních kampaních na půdě USA a některých evropských států. Epoch Times se od těchto výstupů distancují a pokládají je za očerňující kampaň, která vyhovuje zájmům Komunistické strany Číny, viz níže.  

Mluvíme spolu bezprostředně po amerických prezidentských volbách. Pořád není rozhodnuto, takže první otázka je jasná: zůstal by staronový prezident Donald Trump věrný své protičínské rétorice?

Není to jenom rétorika. Čínská politika Donalda Trumpa se dotýkala mnoha problémů, na které si lidé v USA stěžovali roky, od ekonomických potíží přes územní rozpínavost. Snažila se tlačit proti čínské hospodářské agresi, expanzi v Asii nebo úsilí o budování světové telekomunikační infrastruktury. Celkově to pokládám za nátlak, který byl zapotřebí. A domnívám se, že kdyby Trump vyhrál, bude v něm pokračovat.

Co by na to řekli v Pekingu?

Nepotěšilo by je to. Vidí v Trumpovi někoho nepředvídatelného, s kým se obtížně jedná. Udržuje je v nejistotě, napjaté a v obavách – což pro USA není zas tak špatná věc. Věřím, že Trumpovo znovuzvolení by Peking zklamalo.

Raději by Joea Bidena? Přinesla by jeho vláda ve věci Číny takový obrat?

Nemyslím si, že by změnila zas tolik. Trump, nebo Biden, obecná nálada ve Státech se ve věci Číny celkem shoduje. Vidí v ní geopolitického rivala a věří, že potřebujeme komplexní postup, jak čelit jejím snahám o podrývání našich národních zájmů. Biden by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Čína

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější