Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět závěrů z průběžných výsledků voleb v USA: Kde udělal chybu Biden a jak se opět mýlily průzkumy

Joe Biden i Donald Trump dali po skončení voleb najevo, že věří ve své vítězství. Fotokoláž: Wikimedia Commons
Joe Biden i Donald Trump dali po skončení voleb najevo, že věří ve své vítězství. Fotokoláž: Wikimedia Commons

Kdo doufal, že letošní americká volební noc přinese rychlý výsledek, musí být zklamán. Donaldu Trumpovi se podle průběžně sčítaných hlasů daří držet šanci na vítězství a prezidentské volby směřují k dlouhému počítání hlasů. Stále ještě není jisté, jak hlasování nakonec dopadne, přinášíme ale základní poznatky z dosavadního sčítání.

1. Trump si vede mnohem lépe, než předpovídaly průzkumy

Donald Trump nemá jisté, že se mu podaří zopakovat vítězství z roku 2016, přesto se mu opět daří lépe, než očekávaly předvolební průzkumy. Minulé volby byly šokem pro celou zemi, právě proto, že nikdo nečekal, že by Trump mohl vyhrát. Letos se agentury i autoři volebních modelů dušovali, že se poučili, přesto je zřejmé, že volby jsou mnohem větší drama, než se čekalo.

Například volební model týdeníku Economist předpovídal, že Biden získá 356 volitelů a s pravděpodobností 97 % volby vyhraje.

U Donalda Trumpa se navíc během podzimu zdálo, že mu u voleb uškodí nezvládnutí pandemie koronaviru.

Přesto se současnému prezidentovi podle průběžných výsledků daří, s velkou pravděpodobností získal stát Florida, bez kterého by pro něj bylo extrémně těžké vyhrát.

2. Demokraté neodhadli své voliče

Co se týče neúspěchu demokratického kandidáta Bidena na Floridě, myslí si Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky, že se jeho týmu nepodařilo odhadnout zisk

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější