Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tisícíhlavá karavana migrantů na cestě do USA neustále roste. Prošla už do Mexika

Karavana Hondurasanů na cestě z bídy a násilí za snem v USA. Foto: Jorge Cabrera, Reuters
Karavana Hondurasanů na cestě z bídy a násilí za snem v USA. Foto: Jorge Cabrera, Reuters

K lidem snažícím se doputovat do USA se cestou přidávají stovky a tisíce dalších. Češka a dva další lidé žijící v Hondurasu popisují pro Deník N, kde se dav vzal a proč se málokdo z něj bude chtít vrátit domů. Donald Trump varuje před skrytými teroristy, Mexičané začali migranty vpouštět do země.

Jsou na cestě osmý den a mnozí mají zničené boty i nohy. Pokud je aspoň na chvíli nesveze projíždějící auto, ujdou muži, ženy a děti průměrně za den třicet kilometrů. Cestou se k nim přidávají další a na původní počet 160 lidí se jako sněhová koule nabalilo už na sedm tisíc, podle některých údajů dokonce až na 14 tisíc lidí.

Už nejsou jen z Hondurasu, ale také ze sousední Guatemaly a připojili se i lidé z Mexika. Na nejbližší přechod amerických hranic ale z mexické hranice, kterou právě překročili, zbývá ještě víc než 1600 kilometrů. Jestli půjdou tímto tempem, dorazí nejdříve za měsíc.

Trump: Toto je celonárodní pohotovost!

To už sice bude dávno po amerických senátních a sněmovních volbách, ale prezident Donald Trump přesto vidí v karavaně hlavní cíl: ovlivnit tyto volby a poškodit v nich Republikánskou stranu. Proto je Trump podle svých slov rozhodnutý zemi před nebezpečnými kriminálníky a teroristy, kteří se prý v davu skrývají, ochránit pomocí armády.

„Mexiko bohužel nedokázalo karavanu zastavit před tím, než dojde k jižní hranici Spojených států. Vmíchali se do ní zločinci a neznámí z Blízkého východu. Zalarmoval jsem proto pohraniční stráž a armádu, toto je celonárodní pohotovost,“ napsal Donald Trump na svém twitteru.

Když se jej novináři později před jeho nástupem do letadla ptali, kdo jsou ti neznámí z Blízkého východu, odpověděl jim,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější