Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve volbách roku se nehraje jen o Bílý dům. I složení Kongresu napoví o dalším směřování USA

Americký Kongres, Foto: Pxhere
Americký Kongres, Foto: Pxhere

Kongres je zcela zásadní pro úspěšnost každého amerického prezidenta. Je důležité, zda v něm, nebo ve které z komor, bude mít většinu prezidentova, nebo opoziční strana. A pokud by ve volbách žádný kandidát nezískal nadpoloviční většinu volitelů, bude to Kongres, který prezidenta zvolí.

Zatímco pozornost světa je upřená na dramatický souboj prezidentských kandidátů o Oválnou pracovnu, prezidentské volby nejsou ty zdaleka jediné, které ve Spojených státech probíhají. Američané první listopadové úterý kromě volby nejmocnějšího muže světa a mnoha dalších voleb na státních a lokálních úrovních učiní další, s úřadem prezidenta související volbu, která rozhodne o složení Kongresu.

Koncem roku 2018 zabránila demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů republikánskému prezidentovi protlačit návrh vládního rozpočtu na následující rok kvůli požadavku prezidenta Donalda Trumpa na federální financování stavby zdi na americko-mexické hranici.

Na rekordních 35 dní poté nastal tzv. vládní shutdown, tedy situace, kdy federální vláda nemá schválený rozpočet na další fiskální období a všechny federální úřady, instituce i agentury musejí fungovat v omezeném režimu. Jedná se prakticky o paralýzu státního aparátu.

Důležitost většiny v Senátu se prokázala hned dvakrát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější