Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tisíce dětí se neúčastní výuky. Stát jim poslal peníze na počítače, ale ne na připojení k internetu

Ilustrační foto: Deník N
Ilustrační foto: Deník N

Ze vzdělávání znovu vypadnou stejně jako na jaře tisíce dětí. A to přesto, že ministerstvo školství poslalo především základním školám 1,3 miliardy korun na vybavení technikou pro učitele a žáky. Rodinám totiž nikdo nezaplatí připojení k internetu, které potřebují, aby se děti mohly účastnit distanční výuky.

„Půjčování techniky se týká sociálně slabých, ale i rodin, které mají hodně dětí nebo kde rodiče pracují na svých zařízeních. Mají například dva notebooky, které potřebují čtyři členové rodiny. V naší škole máme mezi zájemci i lidi ze střední třídy, mají třeba i auto a dům. A patří mezi ně i někteří učitelé, jejichž dětem jsme museli pomáhat,“ popsal Deníku N Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol, který vede školu v Praze-Klánovicích.

Podle něj jsou právě drahá nebo nedostupná data největším problémem. „Nikdo vám je nenabídne nebo jen za nevýhodných podmínek. Techniku pro žáky seženete, ale přiznám se, že data jsem nesehnal. Náš zřizovatel mi řekl, že nevidí důvod, aby škola

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější